Ínycsiklandozó teknősnek nézik az emberi végtagot a tenger ragadozói

nagy fehér cápa
South Africa, Great white shark cage diving
Vágólapra másolva!
Nem tekintik az embert ellenségnek, mégis előfordul, hogy a végtagjába harapnak: a cápák támadásai az elmúlt száz évben egyértelműen megszaporodtak. Az esetek többsége főleg az Egyesült Államok atlanti-óceáni partvidékét érinti, aminek megvannak a maga okai.
Vágólapra másolva!

Ahogyan az Origo is megírta, június 25-én cápa harapott meg egy 8 éves kisfiút az észak-karolinai Surf City partjainál. Két hét alatt ez volt a negyedik cápatámadás az észak-karolinai strandok sekély, part menti vizében. Mi az oka annak, hogy ennyi cápatámadás történt az elmúlt időszakban és miért pont az Egyesült Államok keleti parti térsége a legérintettebb?

Az elmúlt időszak támadásai

Június 21-e a csillagászati nyár kezdete, a jó idő pedig sokakat tengerparti fürdőzésre inspirál, emiatt a tragikus események száma is szaporodik.

Június 11-én egy 13 éves kislány szenvedett könnyebb sérüléseket egy cápatámadást követően az észak-karolinai Ocean Isle strandján, három nappal később pedig két további ilyen eset történt 90 percen belül a szintén észak-karolinai Oak Island vizeiben. A 12 éves és a 16 éves áldozat is elvesztette egy-egy karját a harapások következtében. Június elején egy 10 éves kisfiú lábába harapott egy cápa a floridai Cocoa Beach partjaitól nem messze.

Nagy fehér Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

Minden felsorolt esetben közös volt, hogy az áldozatok nagyon közel voltak a tengerparthoz és derékig érő vízben úsztak, amikor a tengeri ragadozó lecsapott.

Cápatámadás

A hivatalos definíció szerint a cápatámadás egy olyan ember-cápa interakciónak minősül, amely az ember számára életveszélyes sérülésekkel, vagy halállal végződik.

Több a cápatámadás, mint száz éve

Kétségtelen, hogy az elmúlt évszázadban gyakoribbá váltak a cápatámadások az Egyesült Államokban

, az esetek többsége az atlanti partok mentén történik. Az emelkedés mértéke az Intenational Shark Attack File adatai szerint különösen 1900 óta drasztikus, minden egyes évtizedben több támadás történt, mint az azt megelőzőben. 2014-ben a világszerte előfordult 130 ember-cápa interakcióból 72 bizonyult nem provokált cápatámadásnak. Az emelkedés hátterében természetesen az is szerepet játszik, hogy különösen a 20. század közepétől, ugrásszerűen megnőtt a szabadidejét a tengerpartokon eltöltő embertömeg.

Ami az észak-amerikai vizeket illeti, az esetek előfordulása itt a leggyakoribb – 2014-ben 45 incidens történt ebben a régióban, ami a Földön előforduló összes cápatámadás 62,5 százaléka. A 45-ből 39 esemény az amerikai kontinens Atlanti-óceáni partvidékét érintette.

Forrás: Youtube/lasongo

Összekeverik az embert a zsákmányálattal

Dan Abel tengerkutató (University of Coastal Carolina) húsz éve foglalkozik az észak-karolinai partok mentén élő cápák tanulmányozásával. Úgy véli a támadások többsége nem célzottan az ember ellen irányul, hanem véletlenül történik.

„Az Atlanti-óceánban élő cápák étlapja változatos. Néhányuk tengeri halakat eszik, mások rájákat, vagy teknősöket fogyasztanak, amelyek gyakran a partoktól nem messze úszkálnak” – mondta a szakértő az AccuWeather weboldalának. „A támadások során a lábak és karok azért számítottak a leggyakoribb célpontnak, mert a cápák nem láttak jól és így összetévesztették a mozgó végtagot a keresett zsákmányállattal” – mondta Abel.

Homoki tigriscápa. Ez a faj különösen gyakori Észak-karolina vizein. Forrás: AFP/Gardel Bertrand

A cápák vándorlása

A nyári hónapokban a cápák mozgását főként a vízhőmérséklet vezérli.

Az évnek ebben az időszakában (azaz nyáron) az egyes cápafajok felnőtt egyedei a 20 Celsius fok feletti vizek felé úsznak és egészen New Yorkig, valamint a Massachusetts állam legkeletibb részén fekvő Cape Cod-ig is eljutnak. Ha beköszöntenek a téli hónapok, a tengeri ragadozók délre vonulnak a Mexikói-öbölig és a Karib-tenger térségéig.

Az okok

A nyári időszakban a kisebb testű kerekfejű pörölycápa (Sphyrna tiburo) előszeretettel tartózkodik a partközeli vizekben. A viszonylag vaskosnak számító homokpadi cápa (Carcharhinus plumbeus) ugyancsak kedveli a part menti vizeket és a torkolatokat. „Habár méretük nagy, tipikusan nem tekinthetők veszélyesnek” – magyarázta Erin Burge molekuláris biológus (Coastal Carolina in Marine Biology).

Homokpadi cápa (Carcharhinus plumbeus) Forrás: Wikimedia Commons

A vízhőmérséklet és a földrajzi fekvés a két legfőbb ok, amiért a nyári cápatámadások túlnyomó többsége a Keleti Partoknál történik.

„Az Atlanti-óceán kontinentális talapzata (self) jóval szélesebb, és mivel az évnek ebben az időszakában az óceán hőmérséklete 20 Celsius fok körül van – ami jelentősen melegebb a Csendes-óceán vizeinél – sokkal több cápa úszik a partközelbe” – magyarázta Abel.

Ugyancsak nem elhanyagolható tényező a nagy számok törvénye:

az Egyesült Államokban nyáron a legtöbb fürdőző az atlanti-partok strandjait és nem a Csendes-óceán partvidékét választja. Mivel több a strandoló, így az ember-cápa interakciók száma is érthetően szignifikánsabb lesz az említett térségben.

Kerekfejű pörölycápa (Sphyrna tiburo) Forrás: Wikimedia Commons

Nem ellenségei az embernek

Minden szakértő igyekezett kiemelni:

az utóbbi időszak esetei ellenére a legtöbb cápa ártalmatlan az emberre

, így a nyaralóknak nem kell félniük a tengerpartok látogatásától.