Evolúciós kudarc volt a tüskékkel borított ősszörny

Collinsium ciliosum
A Collinsium ciliosum illusztrációja
Vágólapra másolva!
Félmilliárd éve élt „tüskepáncélba öltözött” egzotikus lényt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. Az állat a kambriumi időszak változatos élővilágának egy díszes példánya.
Vágólapra másolva!

A kínai Jünnan tartományban talált, ősi, furcsa külsejű állat (Collinsium ciliosum) a kihalt Lobopodiák közé tartozik. A csoport képviselői a kambrium időszakban - nagyjából 518 millió évvel ezelőtt - váltak változatossá, és akkor élték virágkorukat.

Tüskék védték

A most felfedezett tengeri ősállat testét 72 változatos méretű hegyes tüske borította, ezen kívül pedig hat pár tollszerű mellső lábbal és kilenc hátsó, karomban végződő végtaggal rendelkezett.

Táplálékát előbbiek kinyújtásával kaphatta el, miközben karmos lábaival szivacsokba, vagy más áthatolható felületekbe csimpaszkodott. „Ez a fajta technika több ma élő állatnál (például a sepregető garnélánál) is megfigyelhető” – mondta a Live Science tudományos ismeretterjesztő portálnak Javier Ortega-Hernández, a Cambridge-i Egyetem kutatója.

A Collinsium ciliosum illusztrációja Forrás: Origo

Viszonylag nagytermetű bestia volt, az elmúlt három évben megtalált 29 fosszilizálódott maradvány közül

a legnagyobb hossza elérte a 10 centimétert.

Az anatómiai vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a Collinsium ciliosum a mai karmos féreglábúak egyik távoli őse. A bizarr lény egyébként sok szempontból emlékeztetett a kambriumi „kortársnak” számító Hallucigenia nevű fajra. A rémálomszerű hallucinációra emlékeztető élőlényről egy korábbi cikkben az Origo is beszámolt.

A Collinsium ciliosum fosszíliája Forrás: Jie Yang | Yunnan University

Evolúciós kísérlet

Ennek ellenére lenyűgöző látni, mennyire változatos volt az állatvilág sok száz millió évvel ezelőtt” – mondta Javier Ortega-Hernández. A felfedezést a PNAS című szaklapban tették közzé.