Megörökítették a Plútó szívét

New Horizons, fantázirajz
Vágólapra másolva!
Szív alakú felszíni képződményt fényképezett a Plútón a törpebolygót és holdjait vizsgáló New Horizons űrszonda.  
Vágólapra másolva!

A képet a New Horizons július 7-én – tehát már a hétvégi üzemzavar elhárítása után - készítette, ekkor az űrszonda 8 millió kilométerre volt a törpebolygótól. Mivel a jármű már 4,8 milliárd kilométer távolságra van a Földtől, ezért az adatokat csak négy és fél órával az elküldés után kapta meg a földi irányító központ.

Az új felvételen egy hatalmas, szív alakú képződményt figyelhetünk meg az égitest felszínén.

Szív alakú képződmény a Plútó felszínén Forrás: NASA-JHUAPL-SWRI

A NASA közleménye alapján a „világos szív” 2000 kilométer széles. Bal oldalán, a Plútó egyenlítője mentén egy 3000 kilométer hosszú sötét folt található, ezt a kutatók - alakja miatt - „bálnának” nevezték el.

Most jön még csak a java

A nagy távolság miatt sajnos még nem élvezhetjük teljes részletességében a törpeplanéta felszínének jellegzetességeit, az elkövetkező napokban viszont egyre jobb minőségű képek fognak érkezni, a legrészletesebbekre azonban a július 14-i randevúig várni kell – ekkor az űreszköz alig 12 500 kilométerre lesz a Plútótól.

A kutatók szerint a legközelebbi találkozás alkalmával ugyanerről a területről 500-szor jobb felbontású képet fogunk kapni.

A New Horizons illusztrációja Forrás: JHUAPL/SwRI

A New Horizons most már ismét teljes gőzzel halad célja felé és megkezdte a közeli találkozó tudományos műveleteinek végrehajtását – ez tulajdonképpen megfigyelések koreografált sorozata, amely kilenc napon keresztül tart majd.

Bálna és fánk

A bálna szerepel a Plútó legújabb színes térképén is. Ezt a New Horizons június 27. és július 3. között készült képeiből állítottak össze a szakemberek.

Plútó-térkép. Bal oldalon a "bálna" és a "fánk" figyelhető meg Forrás: NASA-JHUAPL-SWRI

A térképen egy 320 kilométer széles, gyűrű alakú képződmény is megfigyelhető, közvetlenül a bálna „farokuszonya” fölött.

A fánkszerű felszíni jellegzetesség más naprendszerbeli égitesteken megfigyelt vulkánokra és becsapódási kráterekre emlékeztet, a pontos magyarázatokra azonban a részletgazdagabb felvételek megérkezéséig várni kell.