Ez az igazi Majmok bolygója

majmok szigete
Csimpánzok nyúlnak az élelemért a Majmok Szigetén, ahol saját maguktól nem tudnának elég ételt szerezni a fennmaradáshoz
Vágólapra másolva!
Több mint 66 beteg, fertőzött csimpánz él szabadon egy libériai kutatólabor területén, miután a korábbi támogatójuk, egy New York-i vérbank visszavonta a hozzájárulását a kísérletekhez. A helyiek az igazi Majmok bolygójának nevezik a területet, és mindennap meglátogatják a csimpánzokat – persze csak biztos távolból.
Vágólapra másolva!

Korábban orvosi kísérleteket végeztek azokon a csimpánzokon, amelyek ma szabadon járnak-kelnek a libériai Majmok szigetén, amelyet a helyiek és az ide érkező feltűnően kevés turista csak az igazi Majmok bolygójának nevez.

Az állatokon végzett vizsgálatokat a New York Vérközpont (New York Blood Center, NYBC) támogatta, és több mint 30 évig járult hozzá az itt folyó biomedikai kísérletekhez.

Csimpánzok nyúlnak az élelemért a Majmok szigetén, ahol saját maguktól nem tudnának elég táplálékot szerezni a fennmaradáshoz Forrás: AFP/Zoom Dosso

SOS adománygyűjtéssel támogatják a majmokat

A csimpánzok ellátását is biztosító központ 2005-ben végképp befejezte működését, a kutatólabor, és így az állatok is, magukra maradtak.

Mára annyira szörnyű lett a helyzet, hogy az elzárt szigeten élő csimpánzok éheznek, az Egyesült Államok Humánus Társasága (Humane Society of the United States, HSUS) próbálja SOS adománygyűjtéssel fenntartani a kolóniát.

Önkéntesek hordják a csimpánzoknak az élelmet - az állatok csak azokat engedik magukhoz közel, akiket már jól ismernek Forrás: AFP/Zoom Dosso

A jelenlegi számítások szerint összesen 66 csimpánz él a területen, több közülük a kísérletek miatt fertőző beteg.

A laboratórium gazdája nem ad támogatást

Amíg a libériai kormány felelőst keres a történtekért, a HSUS és a helyiek élelmet és tiszta vizet hordanak az elfelejtett és magukra hagyott egykori laborállatoknak.

Egy New York-i vérbank támogatta a kutatásokat egészen 2005-ig, azóta nem járul hozzá az állatok fennmaradásához Forrás: AFP/Zoom Dosso

A sziget földrajzi helyzete miatt ugyanis sem elég élelem, sem pedig ivóvíz nincs a környéken, így a csimpánzok teljesen emberi ellátásra szorulnak.

A NYBC 2005-ben kijelentette, hogy biztosítja a nyugalmazott kísérleti állatok számára a túlélésükhöz szükséges körülményeket, ez azonban egyelőre nem történt meg.

Havi 8,4 millió a fenntartásuk

A laboratórium 1974-ben kezdte meg a működését a Libériai Biomedikai Kutatóintézet (LBRI) megbízásával, Monroviától mintegy 65 kilométerre.

A szigeten nemcsak élelem, de ivóvíz sincs elég, így az állatoknak erre is szükségük van Forrás: AFP/Zoom Dosso

A 2005 óta gazdátlan csimpánzok eltartása havi 8,4 millió forintnak megfelelő dollárba kerül a HSUS-nak.

Agresszívek az idegenekkel szemben

Az állatok barátságosak, és elfogadják az élelmet azoktól, akiket ismernek –

az idegenekkel szemben azonban elutasítóak és ellenségesek.

Önkéntes ad tiszta vizet a Majmok szigetén élő csimpánzoknak, amelyek emberi segítség nélkül elpusztulnának Forrás: AFP/Zoom Dosso

A helyiek hajóval bárkit elvisznek a szigetig, de ahhoz ragaszkodnak, hogy senki se szálljon ki a csónakból – a csimpánzok ugyanis félnek a víztől.