A vörös pálmamoszat (Palmaria sp.) vadon él a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni partok mentén. Betakarítják, és szárított formában árulják főzési hozzávalóként vagy táplálék-kiegészítőként.
Chris Langdon és munkatársai, az Oregoni Állami Egyetem (OSU) Hatfieldi Tengeri Kutatóközpontjában azonban „továbbfejlesztették” ezt a közönséges algát. Az általuk nemesített és szabadalmaztatott alga úgy néz ki, mint valami
áttetsző vörös saláta.
Kitűnő forrása az ásványi anyagoknak, vitaminoknak és antioxidánsoknak, valamint akár száraz tömege 16 százalékát kitevő proteint tartalmaz, mondta Langdon.
„Az eredeti cél az volt, hogy
szupertáplálékot hozzunk létre a tengeri fülnek is nevezett fülcsigák számára, mivel a kiemelkedő minőségű fülcsiga igen megbecsült ennivaló, különösen Ázsiában”
– mondta Langdon. „Pálmamoszattal táplálva sikerült a korábbi irodalomban található adatoknál nagyobb hatékonysággal tenyészteni a fülcsigát. Mindig érdekelt bennünket a pálmamoszat emberi fogyasztásra való termesztése, de eredetileg arra koncentráltunk, hogy lehet a fülcsiga táplálékaként felhasználni.”
A kutatók figyelme akkor fordult igazán a pálmamoszat emberi táplálékként való hasznosítása felé, amikor Chuck Toombs, az OSU egyik gazdasági szakembere felkereste az algatermesztő laboratóriumot.
A pálmamoszat szupertáplálék, kétszer akkora tápértékkel, mint a kelkáposzta”
– mondta Toombs.
Toombs ösztönzésére projekteket indítottak be, hogy a pálmamoszatot emberi fogyasztásra alkalmassá tegyék nemesítéssel és feldolgozással. Toombs az OSU portlandi élelmiszer-innovációs központban kezdett dolgozni. Itt pálmamoszat alapú élelmiszereket fejlesztettek ki, például rizses kekszet és salátaöntetet.
Az újonnan szabadalmaztatott moszattörzsnek nagy jövőt jósolnak a kutatók Európában is,
ahol már régóta használják élelmiszerként és táplálék-kiegészítőként a pálmamoszatot.
„Európában por alakban adják krémekhez, vagy pehelyben szórják az ennivalóra” – mondta Langdon. „Korábban nem volt nagy érdeklődés a friss forma felhasználása iránt.
De ez a mostani termék lenyűgöző. Amikor például kisütjük, olyan íze van, mint a sült szalonnának, semmiben sem emlékeztet algára.”
Ez még a vegetáriánusok szívét is megdobogtathatja.
A moszat termesztése ráadásul nem igényel nagy beruházást. Egyszerű akvakultúrában növeszthető. Elegendő egy vízvisszaforgató rendszer, kevés tengervíz és némi napfény.