Ürülékért csalogatja magához a denevéreket a kancsóka

kancsóka
Vágólapra másolva!
Furcsa étrendet alakított ki magának az egyik borneói húsevő növény: ha éppen úgy esik, odacsalja magához a denevéreket, és az ürülékükkel táplálkozik.
Vágólapra másolva!

A legtöbb kancsóka csúszós nektárját használja arra, hogy bevonzza a gyanútlan rovarokat, amelyek végül halálos emésztősavakban pusztulnak el a növény kancsó alakú levelei között. Néhány kancsókafaj akár 6000 rovart is elfogyaszt óránként.

Denevérürüléken él

Egy borneói kancsóka faj, a Nepenthes hemsleyana azonban különleges étrenden él: nem rovarokat, hanem a denevérek ürülékét fogyasztja el, és különleges módszert alkalmaz ahhoz, hogy odacsalogassa őket.

A hátsó levelekkel trükközik

A Nepenthes hemsleyana visszaveri a denevérek "kiáltásait", így vonzza őket magához Forrás: Wikimedia Commons

A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a borneói kancsóka hátsó részén olyan speciális levelek vannak, amelyek képesek visszaverni a denevérek ultrahangos „kiáltásait”. A német Ernst-Moritz-Arndt Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a denevérek sokkal inkább repültek a sértetlen hátsó levéllel rendelkező kancsókához, mint ahhoz, amelynek nem volt ilyen levele – még akkor is, ha előbbi kevésbé megközelíthető helyen nőtt.

Mesterséges denevérfejet használtak

A kutatás során a biológusok egy olyan mesterséges denevérfejet használtak, amely képes volt lejátszani és felfogni ultrahangos jeleket.

Ennek segítségével sikerült rögzíteniük, hogy az egyébként kizárólag denevérürüléken élő N. hemsleyana hátsó levelei visszhangozzák az állatok által kiadott jeleket.

A legtöbb kancsókafaj (például a képen látható Sarraceniák is) rovarokat vonzanak magukhoz, és azokból nyerik táplálékukat Forrás: Wikimedia Commons

Az állat bekebelezése nélkül marad fenn

„Bár a N. hemsleyana nem rendelkezik túl sok rovarcsalogató tulajdonsággal, egy olyan állatfajnak mégis vonzó lehet, amely szintén ellátja a szükséges tápanyaggal anélkül, hogy magát az állatot kellene megemésztenie” – mondta el a Discovery Newsnak Michael Schöner kutató.