Éheznek a jegesmedvék nyáron

OFFBEAT A polar bear cub rests on the back of his mother in their enclosure at Moscow's zoo on February 24, 2015. AFP PHOTO / ALEXANDER UTKIN

Jegesmedve anya kölykével a hátán a Moszkvai állatkertben
A polar bear cub rests on the back of his mother in their enclosure at Moscow's zoo on February 24, 2015. AFP PHOTO / ALEXANDER UTKIN Jegesmedve anya kölykével a hátán a Moszkvai állatkertben
Vágólapra másolva!
A jegesmedvék biológiája nem teszi lehetővé, hogy ugyanúgy tárolják az energiát nyáron, amikor nincs elég élelem, mint a téli álom idején - mutatta ki egy kutatás, amelyet egy alaszkai populációnál végeztek amerikai tudósok.
Vágólapra másolva!

Három éven át tanulmányozták a Beaufort-tenger déli részének jegesmedvéit egyetemi és szövetségi kutatók, és arra a következtetésre jutottak, hogy az állatoknak semmiféle különleges képességük sincs, amivel csökkenthetnék az energiaveszteséget a felmelegedés, a jégolvadás és az egyre kevesebb, vadászatra alkalmas nap miatti éhezés alatt.

A jegesmedvék legfőbb tápláléka a gyűrűsfóka, melyre áprilistól júniusig vadászhatnak a legjobb eredménnyel, a fókák ugyanis ilyenkor költöznek a tengeri jégtáblákra, ahol fiókáikat nevelik és vedlenek Forrás: AFP/Alexander Utkin

Sétáló hibernáció

Eredményeik ellentmondanak annak az 1970-es években folytatott kutatásnak, amely szerint a jegesmedvék képesek kivédeni testi állapotuk romlását egyfajta téli álomhoz hasonló, de lábon töltött időszakkal, a "sétáló hibernációval".

Ugyanúgy viselkednek, mint a többi emlős

Ez az elmélet a kanadai Hudson-öböl jegesmedvéinek megfigyeléséből született - mondta a Science című tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmány egyik szerzője, Steve Amstrup jegesmedve-kutató.

Új kutatásuk szerint ezeknek az állatoknak nincs efféle energiatároló képességük nyáron, ugyanúgy viselkednek, mint más emlősök, ha élelem szűkében vannak.

Nem tudnak védekezni a jégolvadás ellen

„Mostanáig nem tudtuk, hogy a jegesmedvék tényleg képesek-e csökkenteni az anyagcseréjüket nyáron, mert ha így lenne, ez valamelyes védelmet jelentett volna a jégolvadás káros következményeivel szemben" - húzta alá John Whiteman, a tanulmány vezető szerzője, a Wyomingi Egyetem kutatója.

A jegesmedvék egy része az utóbbi években a szárazföldre húzódott vissza, ahol kevesebb az élelem, vagy a jégtáblákon maradt, amelyek északabbra, a bőséges élővilágú kontinentális síkságról a parti vizekbe nyúló, úgynevezett selfjégtől jóval távolabbra kerültek Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Nyolc hónapig is böjtölhetnek

A böjtölés sok állat életmódjának része, a jegesmedvéknél nyolc hónapig is eltarthat.

Fő táplálékuk a gyűrűsfóka, melyre áprilistól júniusig vadászhatnak a legjobb eredménnyel, a fókák ugyanis ilyenkor költöznek a tengeri jégtáblákra, ahol fiókáikat nevelik és vedlenek. Ezután a legtöbb idejüket a vízben töltik.

A szárazföldre húzódtak vissza

A jegesmedvék egy része az utóbbi években a szárazföldre húzódott vissza, ahol kevesebb az élelem, vagy a jégtáblákon maradt, amelyek északabbra, a bőséges élővilágú kontinentális síkságról a parti vizekbe nyúló, úgynevezett selfjégtől jóval távolabbra kerültek.

Az első alapos kutatás az anyagcseréjükről

A kutatók az amerikai parti őrség jégtörőiről indított helikopterekről tanulmányozták a jegesmedvéket a nyári jégtáblákon. „Ez az első alapos kutatás a jegesmedvék nyári anyagcseréjéről. Első alkalommal figyeltük meg őket a partoktól nagy távolságra, mély vizeken úszó jégtáblákon" - hangsúlyozta Whiteman.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az állatoknak semmiféle különleges képességük sincs, amivel csökkenthetnék az energiaveszteséget a felmelegedés, a jégolvadás és az egyre kevesebb, vadászatra alkalmas nap miatti éhezés alatt Forrás: MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer

A szakemberek azt találták, hogy a megfigyelt jegesmedvék tevékenysége és testhője nem volt összehasonlítható azzal, amikor téli álmot aludtak, sokkal inkább az éhező emlősökére emlékeztetett.

Meg kell állítanunk a globális felmelegedést

Karyn Rode anchorage-i biológus, aki 2012-ben részt vett a jegesmedvék anyagcseréjét vizsgáló kutatásban, elmondta, az új tanulmány komoly bizonyítéka annak, hogy ezek a sarkvidéki ragadozók nem menthetők meg másképp a kihalástól, csak a globális felmelegedés megállításával.