Gond lehet a Rosetta-küldetéssel

philae rosetta merőleges
Vágólapra másolva!
A Philae megváltoztathatta helyzetét, ami megnehezíti a leszállóegységgel való kapcsolattartást - jelentették be hétfőn a Rosetta-küldetés kölni irányítóközpontjában.
Vágólapra másolva!

Az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye szerint július 9. óta a leszállóegység nem továbbított semmiféle adatot. Stephan Ulamec, a Philae projektvezető tudósa szerint megváltozott a napsugarak mintázata a leszállóegység napelempaneljein, ez arra utalhat, hogy a Nap hatására az üstökös magjából kiáramló porsávok és gázok egy kissé eltolták helyéről az eszközt.

A Philae két adatközlő egysége közül az egyik szintén meghibásodhatott.

Remélik, hogy feléled

Az irányítóközpont további utasítások küldését tetvezi a leszállóegységnek, amely a reményeik szerint "feléled", miként ez korábban is történt.

A Rosetta űrszonda leszállóegysége, a Philae a tervezett célpontja helyett egy árnyékos mélyedésben szállt le Forrás: ESA

A tudósok mindazonáltal a továbbiakban a Rosetta űrszondára fókuszálnak, amely követi a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst a Nap felé vezető útján. Műszerei az aktivitás kezdetétől fogva közvetlen közelről tanulmányozza az üstököst, megfigyelik az augusztus 13-i perihelium (napközelség) idején, amikor a legnagyobb lesz a gáz- és porkibocsátás, majd folytatják a vizsgálatokat, ahogy a Naptól távolodva az üstökös aktivitása alábbhagy.

A Rosetta űrszonda navigációs kamerájánának március 6-i felvétele a Csurjumov-Geraszimenko üstökös magjáról Forrás: ESA/Rosetta/NAVCAM

Rossz helyen szállt le a Philae

A Rosettát 2004-ben indította útnak az ESA a 67P/Csurjumov-Geraszimenko kométa közvetlen közelébe azzal a céllal, hogy

kiderítsék mi az üstökösaktivitás mechanizmusa, azaz miként válik a Nap hatására gáz- és poranyag-kibocsátóvá az üstökösmag.

Az űrszonda 2014. augusztus 6-án állt pályára az üstökösmag körül, leszállóegysége pedig november 12-én landolt az égitesten. A Philae a tervezett célpontja helyett egy árnyékos mélyedésben szállt le. Mivel kevés napfény érte, 54 órányi működés után lemerültek az akkumulátorai, így 7 hónapra hibernálta magát, s csupán júniusban éledt fel.