Tizenkét éve vírusmentes a HIV-pozitívnak született lány

HIV
A HIV vírussal szembeni természetes rezisztencia hatásmechanizmusa még nem ismert
Vágólapra másolva!
Hatéves volt, amikor családja az orvosi tanács ellenére úgy döntött, ne kapja tovább az AIDS-ellenes kezelést. Több mint tizenkét év után a francia lány még mindig egészséges, véréből nem mutatható ki a vírus. A tudósok az ő esetén keresztül próbálják megfejteni a természetes HIV-rezisztencia titkát.
Vágólapra másolva!

Új muníciót adhat a HIV leküzdésében

A különleges esetről július 20-án számoltak be egy Vancouverben (Kanada) rendezett nemzetközi AIDS-konferencián a párizsi Pasteur Intézet kutatói, akik azt remélik, a 18 éves francia lány példáján keresztül sikerül megérteni a HIV-fertőzést gyógyszeres kezelés nélkül leküzdő kivételes páciensek titkát.

Egyelőre még a védekezés, a megelőzés az egyetlen hatékony eszköz a HIV fertőzéssel szemben Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A természetes HIV-rezisztencia működésének felderítése a HIV-oltást fejlesztő kutatók kezébe is új muníciót adhat.

A lány esete rendkívül ritka bár, de nem teljesen példa nélkül álló: a szakirodalomból és a sajtóból is ismert néhány ún. elit kontroller – olyan HIV-fertőzött, aki sosem kapott kezelést, mégis megbirkózik a vírussal –, illetve kezelés utáni kontroller, mint a „Mississippi baby”-ként híressé vált páciens, aki 18 hónapos koráig kapott csak antiretrovirális (ARV) kezelést, a rákövetkező több mint két évben mégis vírusmentes maradt.

Dr. Robert Gallo, a HIV vírus felfedezője Forrás: Wikimedia Commons

A „Mississippi baby”‑t 2013-ban sok szakember már gyógyultnak tekintette, amikor a vírus 27 hónapnyi kezelésmentes időszak után sajnos újult erővel támadt.

A VISCONTI csoport rejtélye

Ezúttal nyilvánvaló, hogy a francia lány a szó szoros értelmében nem gyógyult, hiszen immunsejtjeiből minden kétséget kizáróan kimutatható a vírus örökítőanyaga, és a sejtek megfelelő stimulus hatására meg is kezdik a vírusrészecskék termelését.

A HIV vírus felépítését ábrázoló infografika Forrás: Wikimedia Commons

Ezzel együtt ő az első olyan dokumentált HIV-páciens, aki ennyire hosszú idővel a kezelés felfüggesztése után is tünetmentes.

– vallotta be Asier Sáez-Cirión vírusimmunológus, aki az esetet a konferencián ismertette. A rejtély nyitja talán az ún. VISCONTI-csoportba tartozó különleges HIV-fertőzötteknél keresendő. A VISCONTI csoport olyanokból áll, akik felnőttként kerültek érintkezésbe a kórokozóval, és az ARV-terápia abbahagyása után évekig vírusmentesek maradtak.

A HIV vírussal szembeni természetes rezisztencia hatásmechanizmusa még nem ismert Forrás: Medical News Today

Róluk írott közleményükben Sáez-Cirión és munkatársai kiemelnek néhány közös vonást: e felnőtt páciensek mindegyikénél röviddel

a fertőződés után felismerték a betegséget, majd azonnal megkezdték és átlagosan 3 évig fenn is tartották az ARV-kezelést.

A cikk 2013-as megjelenésekor a csoport tagjai átlagban 7 éve hagyták el az ARV szereket. A francia lánnyal mint új esettel együtt a VISCONTI-csoport most 20 tagot számlál.

A veleszületett immunitás nagy kérdése

Tőlük nagyban különböznek az elit kontrollerek, vagyis a HIV-fertőzötteknek azon mintegy 1 százalékát kitevő páciensek, akiknél már a betegség első heteire jellemző magas vér-vírusszint sem alakul ki soha, pedig semmiféle kezelésben sem részesülnek.

Bár nem azonosítható egyetlen konkrét tényező a HIV-vel szembeni extrém ellenállás képessége mögött,

az elit kontrollerek rendszerint kiemelkedő számban tartalmazzák azokat az ún. CD8-pozitív sejtölő nyiroksejteket, amelyek a HIV-et rejtegető sejtek felismeréséért és elpusztításáért felelősek.

Gazdasejtbe beépülő HIV vírus elektronmikroszkópos képe Forrás: Wikimedia Commons

A kezelés utáni kontrollerek, mint a VISCONTI-csoport tagjai ezzel szemben

röviddel a fertőzés után magas vírustitert mutatnak, és immunrendszerük gyors hanyatlásnak indul.

Ellentmondásos módon sokuk örökletesen gyenge adaptív immunválaszadó képességgel rendelkezik a HIV-vírussal szemben. Ugyanakkor, miközben az adaptív – a kórokozóra fajlagos, az immunrendszer „tanulása” útján létrejövő – immunválaszuk nem igazán ütőképes a HIV ellen vívott közdelemben, Sáez-Cirión szerint az immunrendszer ősibb és kevésbé hatékony ága, a veleszületett immunitás kisegíti őket.

HIV vírusok vörös vérsejtek között Forrás: Medical News Today

A kutatók azt gyanítják, hogy a veleszületett immunitás azokban a betegekben lehet elég erős a HIV féken tartásához,

akik csak igen csekély mennyiségű virális örökítőanyagot hordoznak.

A VISCONTI-páciensekben az lehet a sajátos, hogy a diagnózis gyors felállításának és az azonnal megkezdett terápiának köszönhetően a vírus eleve nem tudott a szervezetükben elszaporodni.

Egyelőre még a kivétel erősíti a szabályt

Egy másik – bár a józan logikával kissé ellenkező – feltételezés szerint a vírus elszaporodásának éppen az immunválasz lanyhasága szab gátat. A HIV ugyanis pont azokat a CD4 molekulával rendelkező T-nyiroksejteket támadja meg, amelyek a kórokozók adaptív leküzdésében szerepet játszanak.

Egyelőre még nem sikerült leküzdeni a HIV jelentette fenyegetést Forrás: Wikimedia Commons

A gyenge CD4-válasz egyben azt is jelentheti, hogy kevés célpont áll a vírus rendelkezésére. Sáez-Cirión egy harmadik hipotézist is felvázolt, melynek értelmében a kezelés utáni kontrollerek némelyike a HIV egy gyengébb természetes variánsával kerülhetett kapcsolatba.

A vírus örökítőanyag-másoló rendszere ugyanis hibázásra hajlamos, ezért viszonylag gyakran előállnak kevésbé virulens természetes mutánsok.

A párizsi tudós fontosnak látta figyelmeztetni: a VISCONTI-csoport tagjai a kivételt jelentik a szabály alól, ugyanis a betegek többségének vírusszintje az ARV-terápia felfüggesztését követően szinte azonnal megugrik, s ha a kezelést nem kezdik újra, egészségük hamar leromlik.