Vágólapra másolva!
Sassovivo kolostorát és a hozzá tartozó középkori temetőt feltáró olasz régészek magyar antropológusoktól kértek segítséget a munkálatokhoz. Az ELTE és a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói  olasz kollégáikkal együtt dolgoztak az ásatáson.
Vágólapra másolva!

Az umbriai Foligno város közelében fekvő Sassovivo kolostora hosszú időn keresztül az egyik leggazdagabb, legfontosabb középkori monostor volt Itáliában.

A kolostor kerengője Forrás: Wikimedia Commons

Ezt a kolostor egyedülálló szépsége, építészeti gazdagsága mellett a Sassovivóban és Itália más részein keletkezett nagy mennyiségű középkori irat is egyértelműen jelzi.

Csontvázak

2014-ben a monostor mai temploma előtti területen a római La Sapienza Tudományegyetem munkatársai a monostor történetének jobb megismerése érdekében feltárásokba kezdtek.

Ennek során a templom és a kolostor különböző átépítési fázisait jelző falmaradványok mellett emberi csontok is nagy mennyiségben kerültek elő.

Az olasz régészeknek a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói is segítettek (a képen Dr. Pap Ildikó és Dr. Hajdu Tamás) Forrás: Edmonto Monti

Az eddig feltárt leletek zöme késő középkori, a 15-16. századra tehető. A temetkezések részben Foligno városa előkelőinek, valamint a környéken élt népesség közembereinek sírjai lehettek.

Hamarosan részletesen elemzik a leleteket

Az ásatásokhoz több szervezet is komoly támogatást nyújt, így többek között az Associazione Amici della Abbazia di Sassovivo egyesület, Foligno város Önkormányzata, a Foligno-i Egyházmegye, a Piccoli Fratelli Jesus Caritas egyházi szervezet, valamint a Fondazione Cassa di Risparmio Foligno alapítvány is, aminek köszönhetően lehetőség nyílik az ásatás eddigi eredményeinek komplex, régészeti, építészeti, és természettudományos értékelésére.

Az ásatások során emberi maradványokat is találtak Forrás: Dr. Hajdu Tamás

Magyar kutatókat is meghívtak az ásatásra

Az idei évben a Sassovivóban végzett kutató munkába – nemzetközi tudományos együttműködés keretén belül – bekapcsolódtak a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának és az ELTE TTK Biológiai Intézet Embertani Tanszékének antropológusai, - amint arról Kiss-Stefán Mónika, a magyar antropológusok szóvivóje tájékoztatta az Origót.Dr. Pap Ildikó, Szeniczey Tamás és Dr. Hajdu Tamás személyében, a magyar kutatók jelentős szakmai támogatást nyújottak ezzel e helyi közép-itáliai középkori közösség életmódjának, életkörülményeinek teljesebb rekonstrukciójához. A tervek szerint az ásatások a következő években is folytatódnak.