A búvárok hatalmas kalmárpetecsomót fedeztek fel a török partoknál

repülőkalmár, petecsomó
Repülőkalmár petecsomója
Vágólapra másolva!
A búvárok a hónap elején, Törökország partjainál bukkantak az eddig látott legnagyobb kalmárpetecsomóra.
Vágólapra másolva!

A Törökország partjai mentén merülő egyik búvárcsoport váratlan dologra talált a víz alatt. Egy hatalmas, 4 méter széles kocsonyás masszára bukkantak, amelyről kiderült, hogy az eddig felfedezett legnagyobb kalmárpetecsomóról van szó.

Nem tudták, mi az

A búvárok eleinte nem tudták biztosan eldönteni, mit is találtak, de miután feltették a netre a videót, segítségükre sietett dr. Michael Vecchione, a Smithsonian Természettudományi Múzeum munkatársa, aki

meg van róla győződve, hogy a búvárok valamilyen kalmár által lerakott, rendkívüli méretű petecsomót örökítettek meg.

A kalmárok a fejlábúak vagy lábasfejűek osztályába tartoznak, tíz karjuk van. Közülük kerülnek ki a föld leghatalmasabb puhatestűjei a 14 méteres hosszt is elérő gigászkalmár (Mesonychoteuthis hamiltoni) és a 13 méteres óriáskalmár (Architeuthis dux).

Vörös repülőkalmár (Ommastrephes bartramii) illusztrációja egy 1870-es könyvből Forrás: Wikimedia Commons

Vecchione úgy véli, hogy a petecsomót egy nagy

vörös repülőkalmár (Ommastrephes bartramii)

rakta le, amely 1,5 méteres hosszúságúra nőhet. A repülőkalmárok – nevüknek megfelelően – valóban tudnak repülni. Természetesen csak siklórepülésről van szó. Az állat vizet lövell ki, és úszóit valamint tapogatólábait ellapítva képes rövid ideig siklani a vízfelszín felett. A karján sok tapadókorong található, amelyekben éles fogak ülnek.

A Földközi-tenger partján fekvő török város, Fethiye közelében felfedezett petemasszához hasonló méretű csomó a kutatók számítása szerint

600 ezer – 2 millió közötti kalmárpetét tartalmazhat,

és a petékből néhány napon belül kikelhetnek a kis fejlábúak. Ez nagy ünnep a környék ragadozói számára, amelyek bekebelezik a kikelt lárvák zömét.