Már csak négy szélesszájú orrszarvú maradt a Földön

CZECH-KENYA-WILDLIFE-ANIMALS HORIZONTAL ILLUSTRATION ANIMAL ZOO RHINOCEROS
Northern White Rhino (Ceratotherium simum cottoni), named Fatu (L) and Nabiro walk in a zoo in Dvur Kralove on December 16, 2009. A Czech zoo is to transfer four endangered Northern White rhinos to a Kenyan reserve in a last-ditch attempt to ensure the survival of the species. According to experts there are only eight remaining Northern White rhinos, a sub-species of the White Rhino -- worldwide. All live in captivity -- six at Dvur-Kralove and two more at San Diego Zoo in the United States. The last birth was at Dvur-Kralove in 2000. AFP PHOTO MICHAL CIZEK
Vágólapra másolva!
Elpusztult a világ utolsó öt északi szélesszájú orrszarvújának (Ceratotherium simum cottoni) egyike a csehországi Dvur Králové nad Labem állatkertjében hétfőn.
Vágólapra másolva!

Értelmetlen emberi kapzsiság

Premysl Rabas igazgató szerint a Nabire névre hallgató állat halálával – amit egy megrepedt ciszta okozott – nagy veszteség érte az állatkertet. Mint fogalmazott, a nőstény pusztulása szimbolizálja az orrszarvúak számának drasztikus csökkenését, amiaz "értelmetlen emberi kapzsiság" számlájára írható.

– hangsúlyozta.

Nabire a kép jobb oldalán egy 2009-es fotón Forrás: AFP/Michal Cizek

Nabire a Dvur Králové-i állatkertben született 1983-ban, a nőstény volt a második északi szélesszájú orrszarvú, amely fogságban jött világra. Egész életét ugyanitt töltötte, és már egy ideje egészségügyi problémákkal küzdött.

Nem tudták meggyógyítani

"A testében lévő kóros ciszta nagy volt, a súlya 40 kilogrammot nyomott a benne található folyadék eltávolítása után. Nem volt lehetőség a kezelésre" – mondta el Jiri Hruby, az állatkert munkatársa.

Nabire volt az utolsó északi szélesszájú orrszarvú Európában.

Az afrikai állatokra specializálódott Dvur Kralové-i állatkert 2009 óta három egyedet telepített át a kenyai Ol Pejeta rezervátumba, emellett még egy nőstény él az Egyesült Államokban, a San Diegó-i állatkertben.

Vadon élők már nincsenek

Az orrszarva miatt kíméletlenül vadászott állatfaj valószínűleg a vadonban már teljesen kihalt, az utolsó jelenlétére utaló nyomokat 2007-ben találták Afrika középső részén.