Óriáscsigák támadták meg Floridát

afrikai óriáscsiga
A legnagyobb Floridában talált afrikai óriáscsiga 18 centiméteres volt
Vágólapra másolva!
Tönkreteszik a termést, és az emberre is veszélyes fertőzéseket hordoznak a Floridát ellepő afrikai óriáscsigák – egyelőre minden módszer hatástalan a kiirtásukra.
Vágólapra másolva!

Florida állam csak 2011-ben 10,8 millió dollárt költött el az afrikai óriáscsigák (Achatina sp.) kiirtására, mégsem jártak túl sok sikerrel. A kártevők akár cipőméretűre is megnőhetnek, és nem csak a mezőgazdaság számára károsak: olyan kórokozókat terjeszthetnek, amelyek emberek számára is veszélyesek lehetnek.

A legnagyobb Floridában talált afrikai óriáscsiga 18 centiméteres volt Forrás: Kerry Sheridan

Fára is másznak

Az illetékesek először természetes irtószerekkel próbálták meg csökkenteni a csigák számát, de ezekkel egyáltalán nem jártak sikerrel. Jelenleg metaldehidet tartalmazó csigaölőt használnak, amely 95-100%-os sikerrel elpusztítja a csúszómászókat – már akkor, ha sikerül elérni hozzájuk. Az akár cipő nagyságúra is megnövő állatok ugyanis

megtanultak fára mászni, így könnyedén kikerülhetik a földön kiszórt irtószereket.

Így az egyébként hatásos csigaölő hatékonysága is lecsökken.

Emberre is veszélyesek lehetnek

Az óriáscsigák nem csak a mezőgazdaság számára jelentenek veszélyt: a házakat is megrongálhatják, és ha fertőzött patkányürüléket fogyasztanak, olyan kórokozókat hordozhatnak, amelyekkel az embereket is megfertőzhetik.

Egyelőre nem sikerült hatékony megoldást találni az invázióra.

Az állatok már fára mászni is megtanultak, így kevésbé hatékony ellenük a földi csigaölő szer Forrás: Kerry Sheridan

Forródrót a csigáknak

Az állatok egyébként a hurrikánszezonra, a meleg és nedves levegőre bújnak elő, a hűvösebb időben a földben „téli álmot” alszanak.

Átlagosan 1200 petét raknak le évente, amelyek úgy festenek, mint az apró Tic Tac-ok.

Florida jelenleg forródrótot üzemeltet, hogy aki csigát lát, rögtön jelenteni tudja – így a szakemberek reménye szerint talán sikerül megfékezni az inváziót.