Videón a most felfedezett pávapók cuki tánca

pávapók, Maratus personatus
Az apró pávapók násztáncával próbálja meg felhívni magára a nőstény figyelmét
Vágólapra másolva!
Nyugat-Ausztráliában fedezték fel azt a pávapókfélét, amely élénk kék színével és vicces táncával kívánja felhívni magára a nőstények figyelmét. Az apró állat különleges koreográfiáját videóra is vették.
Vágólapra másolva!

A pávapókok jellemzően aranyos, esetlen párzási táncot járnak, ha fel szeretnék hívni magukra a nőstények figyelmét. Nincs ez másképp a most felfedezett Maratus personatusszal, sem, amely gondosan koreografált mozdulatain kívül fekete-fehér csíkjaival és élénk kék maszkjával is imponálni kíván leendőbelijének.

Az apró pávapók násztáncával próbálja meg felhívni magára a nőstény figyelmét Forrás: Youtube / Jürgen Otto

Először fotózták a maszkos nyolclábút

Az M. personatust (neve latinul maszkost jelent) Nyugat-Ausztráliában, Albany közelében fedezte fel a Sydney-i központú Ausztrál Mezőgazdasági Minisztérium biológusa, Jürgen Otto.

Otto 2008 óta fotózza a különböző, ugrópókok családjába tartozó példányokat, ezt az új fajt is neki sikerült először lencsevégre kapni. Először a Perth központú pókszakértőtől, David Knowlestól hallott az apró maszkos nyolclábúról, amelyről úgy gondolták, akár új faj is lehet.

Petétől a kifejlett példányig

A pávapókok (így az M. personatus is) 3-5 milliméteresek,

hím példányaik élénk színükkel és táncukkal hívják fel magukra a nőstények figyelmét.

Ottónak sikerült vadon élő példányokat dokumentálnia, sőt, az egyik befogott nőstény petéket rakott le, így a biológus az egyedfejlődésüket is megfigyelhette. Az apró állatokról Otto Facebook-oldalán kaphatunk információkat, a biológus Flickr oldalán pedig gyönyörű képeket közöl az M. personatusról és egyéb pávapókokról is.