Még a méhek is oltják a kicsinyeiket

méh
Méhkirálynő (középen) a kaptárban
Vágólapra másolva!
A méhek természetes módon, egy különleges fehérjével immunizálják utódaikat bizonyos betegségek ellen. Finn kutatók ezt felhasználva próbálnak kidolgozni egy ehető természetes vakcinát a rovarok számára, amelynek nagy jelentősége lenne például az élelmiszeriparban.
Vágólapra másolva!

A dolgozó méhek olyan pollenből készítik az ennivalót (méhpempőt) a királynő számára, amely történetesen tartalmazza a külső környezetből bekerült baktériumokat is. Miután a királynő elfogyasztotta ezeket a baktériumokat, a kórokozók darabkái

a királynő zsírtesteiben

(a májhoz hasonló szerv a rovarokban) raktározódik. Ezek a baktériumdarabkák azután egy vitellogenin nevű fehérjéhez kötődnek, amelyet a vér szállít a fejlődő petékhez.

A létfontosságú vitellogenin

Ily módon a fejlődő méhek be lesznek „oltva”, és immunrendszerük jobban felkészül, hogy kikelésük után leküzdje a környezetükben előforduló betegségeket.

Azt, hogy a vitellogenin hordozza ezeket az immunizáló jeleket, most fedezték fel a kutatók.

Méhkirálynő (középen) a kaptárban Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Dalial Freitak, a Helsinki Egyetem posztdoktorális kutatója.

Nem minden betegség ellen véd

Noha a méhek beoltják egyes betegségekre az utódaikat, sok kórokozó halálos, és a rovarok nem tudnak harcolni ellenük. Az új felfedezés azonban megnyitja a lehetőséget

az első ehető és természetes vakcina előállításához a rovarok számára.

Egy ilyen vakcina rendkívül hasznos lenne például a nyúlós költésrothadás leküzdésére, amely gyorsan terjed és sok kaptárt elpusztít.

Nyúlós költésrothadás Forrás: beeinformed.org

Megmenekülhetnek a beporzó rovarok

Az emberek élelmiszer-ellátása nagymértékben függ a méhektől és más beporzó rovaroktól.

A rovarvakcinák fontos szerepet tölthetnek be a beporzókat sújtó sokféle betegség elleni harcban. Ráadásul ezeknek az olcsó vakcináknak a használata a fejlődő országok számára sem jelent túlzott anyagi terhet.