A Hold megmutatta másik arcát

Hold, Föld, felvétel
Vágólapra másolva!
Másfélmillió kilométerről örökítette meg a NASA nemrég felbocsájtott űreszköze a Holdat. Az égitest éppen elhaladt a Föld és a műhold kamerája között. A különleges animáción égi kísérőnk rejtett oldalát figyelhetjük meg.
Vágólapra másolva!

A különleges animáció alapanyagául szolgáló fotókat az amerikai űrügynökség Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) műholdja rögzítette július 16-án, öt órán keresztül.

A színes felvételeket piros, zöld és kék képek kombinációjából állították össze. Az űreszközt egyébként még februárban bocsájtották fel, feladata, hogy megfigyelje a Nap sajátos sugárzási tevékenységét, szükség esetén pedig időben riasztást küldjön a Földre a várható időjárási nehézségekről. Ezenfelül bolygónk atmoszférájának jellegzetességeit is részletesen vizsgálja.

A Földről mindig ugyanazt az arcát látjuk

Miért olyan különleges a fenti animáció? Mert égi kísérőnk másik „arcát” kötött keringése miatt a Földről nem láthatjuk. Egy hold keringését kötöttnek nevezzük, ha keringési periódusa megegyezik a tengelyforgási periódusával, így mindig ugyanazt az oldalát fordítja az anyabolygó felé. A Hold túlsó felét legelőször 1959-ben tekinthettük meg a Szovjetunió Luna-3 űrszondája jóvoltából.