A szénhidrátok segítették a nagy agy kialakulását az embernél

burgonya, krumpli
Vágólapra másolva!
Az emberek több fontos tulajdonságban különböznek az emberszabású majmoktól. Egyik ezek közül a sokkal nagyobb agy. Az új kutatások szerint ennek létrejöttét a sok szénhidrát fogyasztása segítette elő.
Vágólapra másolva!

Az emberi agy a szervezet energiaszükségletének negyedét igényli. Ilyen sok energiát tartalmazó ennivalóhoz azonban nem volt könnyű hozzájutni az elődeinknek.

Energiadús keményítő

Több mostanában végzett kutatás eredményeit felhasználva egy nemzetközi kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a korai embereknek

a keményítőtartalmú élelmiszerek étrendbe iktatásával sikerült fedezniük a megnövekedett agy miatti többlet energiaigényt.

Elméletüket a Quarterly Review of Biology folyóiratban publikálták.

Tisztított kukoricakeményítő Forrás: Wikmedia Commons

Kulcsfontosságú amiláz

A keményítőt az emberi nyálban található amiláz enzim segít lebontani. Főemlős rokonainkkal összehasonlítva – amelyek elsősorban rostokban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú növényi anyagokkal táplálkoznak – az emberekben

az amilázgénnek sokkal több másolata található meg,

és ez lehetővé teszi a szénhidrátok sokkal jobb lebontását és a pluszenergia jobb felhasználását.

A tanulmány szerzői meg vannak győződve arról, hogy idővel elterjedt ez az emberi agy növekedését lehetővé tevő adaptáció. Úgy gondolják, hogy ez nagyjából 800 ezer éve történhetett.

Ráadásul, amikor főzni kezdtük a keményítőtartalmú élelmiszereket, akkor még sokkal könnyebbé vált a szervezet számára a lebontás és az extra kalória kivonása.

A burgonyában is sok a keményítő Forrás: Wikimedia Commons

Szénhidrát nélkül nincs elég energia

Napjainkban az agyunk nagyjából az elfogyasztott energia negyedét használja fel. Ez szénhidrátok nélkül nem vált volna lehetségessé, írják a tanulmány szerzői.

A téma szakértői számára elfogadhatónak tűnik az elképzelés, de az időintervallumok nincsenek elég jól behatárolva ahhoz, hogy teljesen meggyőző legyen, nyilatkozta egy kutató a New York Timesnak. Ennek ellenére

a paleo étrend hívei valószínűleg jól teszik, ha némi keményítőtartalmú étellel is kiegészítik a diétájukat.