Az enyhe telek miatt szaporodtak el a vaddisznók

ÁLLAT somoskői vadaspark vadállat vadaspark vaddisznó Salgótarján, 2015. január 10.
Vaddisznó (Sus scrofa) az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában, Salgótarjánban 2015. január 10-én, ahol télen etetik a vadakat.
MTI Fotó: Komka Péter
Salgótarján, 2015. január 10. Vaddisznó (Sus scrofa) az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában, Salgótarjánban 2015. január 10-én, ahol télen etetik a vadakat. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az enyhe telek miatt szaporodtak el a vaddisznók: nemcsak az állatok kitűnő alkalmazkodóképessége, hanem a klímaváltozás is fontos szerepet játszik abban, hogy a nyolcvanas évektől folyamatosan növekszik a vaddisznók száma Európában - állapították meg a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Arról nincsenek pontos adatok, hogy hány vaddisznó él jelenleg a kontinensen - mondta a tanulmány szerzője, Sebastian Vetter. Hozzátette: ezért vadászati és közúti baleseti statisztákat vizsgáltak, így rögzítették a vaddisznó-populáció változását. Az elmúlt években az élelmet kereső vaddisznók a mezőgazdaságban okoztak jelentős károkat, de egyre többször tűntek fel a nagyvárosok környékén is.

Vaddisznó (Sus scrofa) az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában, Salgótarjánban 2015. január 10-én, ahol télen etetik a vadakat. Az egyre enyhébb telek során azonban maguktól is könnyebben életben maradnak az állatok Forrás: MTI/Komka Péter

150 éves időintervallumot vizsgáltak

A Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem Vadbiológiai és Ökológiai Kutatóintézetének (FIWI) munkatársai

12 európai ország az elmúlt 150 évben mért hőmérsékleti és csapadékmennyiségi adatait hasonlították össze

és azt a következtetést vonták le, hogy az enyhébb telek után mindig jelentősen megnőtt a vaddisznók száma - írták a kutatók a PLoS One tudományos lap friss számában megjelent tanulmányukban.

A fagyokat gyakran nem élték túl a fiatal egyedek

Testhőmérsékletük fenntartásához, vagyis a termoregulációhoz hidegebb időben több energiára volt szükségük az állatoknak, a fiatal egyedek gyakran nem is élték túl a kemény fagyokat.

A fiatal malacok gyakran túl sem élték a hideg teleket, most azonban nagy részük életben marad Forrás: AFP/Felix Kästle

A következő évben kevesebb energiát tudtak a reprodukcióra és a malacok gondozására fordítani.

Több kölyök maradt életben

A melegebb időben a termoreguláció kevesebb energiát igényelt, a fiatal állatok közül is többen maradtak életben. Döntő tényező ilyenkor, hogy

elegendő táplálékhoz is jutottak az állatok,

az egyedszám ilyenkor növekedett. Mivel az enyhe telek egyre gyakoribbá váltak, a vaddisznók egyedszáma jelenleg exponenciálisan növekszik - állapították meg a bécsi kutatók.