Közelebb vannak a beszédhez az emberszabásúak, mint hittük

gorilla
A duisburgi állatkert egyik gorillája kicsinyével. Valószínűleg ő is képes volna megtanulni Koko hangjelzéseit, ha a megfelelő környezetben élne hozzá
Vágólapra másolva!
Koko, a jelbeszédet ismerő gorilla által kiadott hangok vezethetik rá a kutatókat arra, hogy az emberszabásúak mennyire állhatnak közel a beszéd kialakulásához – a legfrissebb vizsgálatok azt mutatják, eddig jócskán lebecsültük őket.
Vágólapra másolva!

Marcus Perlman 2010-ben kezdett el a The Gorilla Foundation-nél dolgozni – itt él 40 éve Koko, az amerikai jelbeszédet ismerő gorilla, aki minden nap emberek között mozog, és rengeteg mindent megtanult tőlük. Perlman kezdetben Koko kézmozdulatait akarta tanulmányozni, de felfigyelt rá, hogy az általa kiadott hangokat is érdemes megfigyelni.

A duisburgi állatkert egyik gorillája kicsinyével. Valószínűleg ő is képes lenne megtanulni Koko hangjelzéseit, ha ehhez megfelelő környezetben élne Forrás: AFP/Federico Gambarini

Csimpánzokat próbáltak gyerekként felnevelni

Azoknak a hangjelzéseknek, amelyeket Koko megtanult, nem feltétlenül kellene létezniük – ezek nem a jelbeszéddel kapcsolatos feladataihoz köthetők.

„Az 1930-40-es években egy házaspárokból álló kutatócsoport megpróbált embergyerekként felnevelni néhány csimpánzkölykött, és arra is kísérletet tettek, hogy megtanítsák őket beszélni. Minden próbálkozás totális csődnek bizonyult” – mondta el a Science Daily-nek Perlman.

Reflexszerű hangok a környezeti hatásokra

A kutatók a sikertelen kísérletek után úgy vélték, hogy azok a hangok, amelyeket az emberszabásúak kiadnak, reflexszerűen érkeznek a környezeti hatásokra, így például

ha mérges kígyóval találkoznak, ösztönösen kiáltanak fel, és nem gondolkodnak előtte.

Ez a teória azt mutatja, hogy az emberi beszéd kialakulása különleges, és csak ránk jellemző folyamat.

We all love to have fun at The Gorilla Foundation, including our Founder Ron Cohn-seen here enjoying Koko's gifts. Ron...

Posted by Koko & The Gorilla Foundation on Sunday, January 11, 2015

Csak az emberé a beszéd képessége

„Eszerint az emberszabásúak képtelenek bármi olyasmire, ami hasonlíthat a beszédre” – magyarázza Perlman. Az Animal Cognition tudományos folyóiratban megjelent júliusi tanulmány azonban erre rácáfolhat: Perlman és a Kaliforniai Egyetemen kutató kollégája, Nathaniel Clark ugyanis 71 órányi Kokóról készített videófelvételt tanulmányoztak, amelynek eredményeit ebben a dolgozatban elemzik.

Kilenc különböző tanult hangjelzés

Ezeken a felvételeken Koko Penny Patterson pszichológussal „beszélget” – Patterson az, aki 40 év alatt megtanította a gorillát a jelbeszédre. Perlman és Clark megállapították, hogy az interakciók során

Koko kilenc különböző hangot bocsát ki,

és mindegyikhez szüksége van tudatosságra valamint légzésének szándékos szabályozására. Ezek már tanult hangok, nem a szokásos gorilla-repertoár részei.

Fúvós hangszereken játszik, orrot fúj, telefonon beszél

A videókon a két kutató azt is megfigyelhette, ahogy Koko belefúj a tenyerébe, ha enni kér, kifújja az orrát egy zsebkendőbe, fúvós hangszereken játszik, beleheli a szemüveg lencséit, mielőtt letörlné egy ronggyal, sőt, akadtak olyan felvételek, ahol telefonbeszélgetést mímelt egy mobillal.

Koko enjoying her organic apple juice!

Posted by Koko & The Gorilla Foundation on Wednesday, May 21, 2014

Az így kiadott hangjelzések persze korántsem olyan fejlett, nyugodt hangok, mint amilyeneket mi használunk, sokkal inkább kontrollált, szándékosan kiadott morgások.

Saját szórakoztatására játszik hangszeren

„A motiváció mindig más” – magyarázza Perlman. – „Sokszor úgy tűnik, mintha csak a saját szórakoztatására játszana a hangszereken.”

Koko hat hónapos kora óta embere között él,

ennek hatására tanulta el ezeket a viselkedésmintákat. „Valószínűleg egyáltalán nem rendelkezik jobb képességekkel, mint a többi gorilla. Csupán annyi a különbség, hogy más környezetben nőtt fel. Nyilvánvalóan a vadonban nem tudta volna eltanulni ezeket a viselkedésmintákat.

When Koko knows there is going to be a party, like any other gal, she puts on her party dress. Koko whipped this outfit...

Posted by Koko & The Gorilla Foundation on Friday, July 3, 2015

Közös ősünkben is megvolt a beszéd kialakulásának képessége

Ezek a megfigyelések azt mutatják, hogy a beszéd kialakulásának képessége már a gorillák és emberek közös ősében is megvolt, nagyjából tízmillió évvel ezelőtt. „Koko megmutatja, hogy a megfelelő környezeti körülményekkel az emberszabásúak képesek kontrollálni a hangjelzéseikett. Ez nem kifinomult emberi hangokat jelent, de mindenképpen irányított, szándékos hangjelzéseket.”