Róma alapítása után épült szentélyre bukkantak

Romulus
Romulus győzelme Acron felett (1812-es festmény)
Vágólapra másolva!
Feltárták az egyik legkorábbi ismert szentélyt az olasz fővárosban – a római történelemnek ilyen korai szakaszát még nem igazán ismerjük, pedig a város a templom építésekor már fontos központnak számított.
Vágólapra másolva!

Róma városát a legenda szerint Kr. e. 753-ban alapította Romulus és Remus – nem csoda hát, hogy a frissen feltárt templomot Romulushoz kötik a szakértők. A Palatinus-dombon már évtizedek óta folynak régészeti ásatások, most viszont egy olyan szentély részét sikerült feltárni, amely a város nagyon korai, kevésbé ismert időszakáról mesél a kutatóknak.

Az egyik legfontosabb szentély volt

A Romulushoz köthető templomot Curiae Veteresnek hívják. A történészek ókori források alapján már korábban is tudtak a létezéséről – de ilyen régi épületet eddig még nem sikerült az archeológusoknak feltárni a környéken.

A Curiae Veteres a Kr. e. 6. században az egyik legfontosabb szentélynek számított,

ahol Róma 30 curiájának (közösségének, szomszédságának) képviselője gyűlt össze a köz ügyeinek megvitatására. Egészen addig használták az épületet, amíg túl kicsinek nem bizonyult, és nagyobba kellett költözniük – néhány curia azonban (kutatók szerint körülbelül heten) még jó ideig itt tartotta gyűléseit.

Közvetlenül a város alapítása után épült

A régészek úgy gondolják, hogy az épületet a Kr. e. 8. században építették – meglepően közel a város alapításához. Ezt az időszakot alig ismerjük Róma történelméből, hála a városlakók folyamatos építkezéseinek és átépítéseinek. A Cruiae Veteres egy tűzvészben pusztult el 64-ben, de néhány év múlva a Flaviusok újraépítették.

Egészen a 4. század végéig használták, ekkor azonban betiltották a pogány kultuszokat.

Folyamatos átalakuláson ment keresztül

„Ez egy olyan épület, amelyet 12 évszázadon keresztül szinte folyamatosan használtak” – mondta el a NY International Weekly-nek Clementina Panella, a La Sapienza Egyetem kutatója, aki az ásatásokat vezette.

Romulus győzelme Acron felett (1812-es festmény) Forrás: Wikimedia Commons

A régész 1986 óta dolgozik a Palatinus-dombon zajló ásatásokon, 2001 óta pedig kifejezetten a Colosseum melletti területen, ahol az ősi város legrégebbi épületei után kutatnak.

Kutat és csatornát is találtak

Az ásatás során egy Kr. e. 6. századi kutat, egy Kr. e. 4. századi csatornát és egy templom maradványait találták meg. A szentélyen Claudius első századi és Septimius Severus második századi átépítéseit is feltárták.