Utoljára repült el a Cassini a Dione mellett

Dione, Cassini, csillagászat
A Cassini 2005-ös felvétele a Dionéról
Vágólapra másolva!
Utoljára repült el a Szaturnusz Dione nevű holdja mellett a Cassini-űrszonda, amely kedd éjszaka 500 kilométerre közelítette meg a jeges holdat - közölték a NASA szakemberei.
Vágólapra másolva!

A Cassini számos tudományos műszerével utoljára vizsgálta meg a Dione-t, adatokat gyűjtött a hold belső szerkezetéről és felszínéről, valamint számos felvételt is készített.

Ez volt az űrszonda ötödik "találkozása" a Szaturnusz egyik legnagyobb holdjával,

amelyet 2011 decemberében már 100 kilométeres távolságra is megközelített.

A Cassini felvételén a Mimas, a Titán és a Rhea, a Szaturnusz három holdja Forrás: NASA

Napokon belül jönnek az első fotók

A szakemberek azzal számolnak, hogy napokon belül megérkeznek a Földre az első fotók a Cassini utolsó találkozásáról a Dione-nal, amelynek során a hold északi pólusáról kellett nagyfelbontású felvételeket készítenie az űrszondának. A hold ezen térségét korábban nem sikerült jól feltérképezni.

A Cassini 2005-ös felvétele a Dionéról Forrás: NASA

Húszéves tudományos program

A Cassini a (NASA), az Európai Űrügynökség (ESA), az Olasz Űrügynökség, valamint több európai ország részvételével szervezett program űrszondája, amelyet 1997-ben indítottak el Cape Canaveralról és 2004 júliusában jutott a Szaturnusz közelébe.

A húsz éven át tartó tudományos program célja a gázóriás-bolygó és gyűrűinek vizsgálata, több tucat holdja felszíni összetételének és geológiai múltjának meghatározása.

Az űrszonda eljuttatta a Huygens leszállóegységet a Szaturnusz legnagyobb holdjára, a Titánra. A Cassini küldetése 2017 szeptemberéig tart. Addig még a Szaturnusz számos holdja mellett fog elrepülni.