Másfélmilliárd éves testvércsillagok egyetlen képen

csillaghalmaz, ESO
Az IC 4651 csillaghalmaz égitestjei
Vágólapra másolva!
Csillagok ezreinek színes ragyogása tölti be azokat a felvételeket, amelyeket az Európai Déli Obszervatórium tudósai rögzítettek. 
Vágólapra másolva!

A képen szereplő csillagok az IC 4651 nevű nyílthalmaz tagjai. Nyílthalmaznak hívjuk a csillagok azon csoportját, amely egy közös csillagközi gázfelhőből alakult ki, és tagjai még mindig laza gravitációs kapcsolatban állnak egymással. Az IC 4651 a Tejútrendszerben található és 3000 fényévre van a Földtől.

Megfigyeléséhez, illetve a csodálatos képek rögzítéséhez a tudósok a chilei La Silla csillagászati obszervatóriumot „hívták segítségül”, a felvételekből az ESO asztronómusai még videót is készítettek – olvasható a Space.com csillagászati portálon.

Körülbelül 1,7 milliárd évvel ezelőtt a nyílthalmaz csillagai egy hatalmas, közös csillagközi gázfelhőből születtek. A ragyogó égitestek a kölcsönös gravitációs vonzás, valamint a környező gáz gravitációs hatásai miatt még most is laza kapcsolatban vannak egymással

Elsodródott csillagok

Idővel azonban a gravitáció elmozdítja a gázt, ami újabb csillagok születéséhez fog hozzájárulni, a meglévők közül pedig több kilökődik. Ez egyébként már megtörtént. Az IC 4651 jelenleg 630 naptömegű, „életének” kezdetén azonban 8300 csillagot tartalmazott, és 5300 naptömegű volt.

Az IC 4651 csillaghalmaz égitestjei Forrás: ESO

– írta az Európai Déli Obszervatórium (ESO) sajtóközleményében. „Sok elveszett csillag ugyanakkor nem elpusztult, hanem egyszerűen >>elköltözött<< - egy óriási gázfelhőn keresztülhaladva kiszakadhattak, vagy egy másik halmazzal kerültek szorosabb kapcsolatba és emiatt mozdultak el. De az is lehet, hogy egyszerűen elsodródtak” – tette hozzá az ESO.