A pillangóhatás segíthet a hosszú távú időjárás-előrejelzésben

globális felmelegedés
A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető művészi illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy új módszer javíthatja az időjárás hónapokra, sőt akár évtizedekre való előrejelzését, és segítségével megmagyarázható a globális felmelegedés átmeneti „szünetelése”.
Vágólapra másolva!

Az atmoszféra annyira instabil, hogy egy pillangó szárnycsapása megváltoztathatja az időjárás-mintázatokat, állítja a pillangóhatás néven elhíresült elmélet. Ebből az is következik, hogy

az időjárás előrejelzésének pontossága tíz napon túl meredeken csökken.

E mögött a hőmérséklet erős ingadozása áll: a növekedéseket csökkenések követik és fordítva. Ez a mintázat hónapokra, évekre és évtizedekre is igaz.

Az atmoszféra rendkívül instabil Forrás: pixabay.com

Az atmoszféra évszázadokra emlékszik vissza

– mondta Shaun Lovejoy, a McGill Egyetem fizikaprofesszora.

„Noha az ember által előidézett atmoszféramelegedés hozzájárul a hőmérséklet általános emelkedési trendjéhez, e trend körüli természetes ingadozás ugyanazt a hosszú memóriamintát követi” – tette hozzá Lovejoy.

Elefántmemória és a hosszú távú előrejelzés

A Geophysical Research Letters online kiadásában megjelentetett új cikkében Lovejoy bemutatja, hogyan használhatjuk ki az atmoszféra elefántmemóriáját ahhoz, hogy a hagyományos numerikus számítógépes modelleknél valamivel pontosabb hőmérséklet-előrejelzéseket készítsünk.

A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető művészi illusztráció Forrás: pixabay.com

Állítása szerint az új módszer segíthet javítani a hírhedten rossz szezonális előrejelzéseket éppúgy, mint a hosszú távú klímaprognózisokat.

A standard megközelítés javítása

A pillangóhatás kihasználásával Lovejoy megközelítése véletlenszerűnek fogja fel az időjárást, és

a történelmi adatok használatával „kényszeríti rá” az előrejelzést, hogy tükrözze a valós klímát.

Ez lehetővé teszi, hogy átlépje a standard megközelítés határait, ahol az időjárás a felé tolja a számítógépes modellt, hogy a modellklímájával és ne a tényleges klímával legyen összhangban.

Az új módszer más olyan statisztikai előrejelző technikákban is javulást hozhat, amelyek csak az atmoszféra rövid távú memóriáját használják ki, állítja Lovejoy.

A globális felmelegedés szünetelése

Lovejoy cikke új módszerének egy egyszerű változatát használja annak kimutatására, hogy a globális felmelegedésben 1998 óta megfigyelhető úgynevezett szünet jól magyarázható a történelmi atmoszferikus adatok segítségével.

A globális felmelegedés csak átmenetileg szünetel Forrás: pixabay.com

Lovejoy modellje azt is megjósolja, hogy

ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a 2000 utáni ütemben folytatódik tovább, akkor 97,5 százalék annak az esélye, hogy a „szünet” még jóval 2020 előtt véget ér.