Megtalálták a leghosszabb nyelvű emlőst

nektárdenevér
A nektárdenevér büszkélkedhet a leghosszabb nyelvvel a testméretéhez képest
Vágólapra másolva!
A kutatók egy bolíviai expedíción bukkantak a nyelvével virágokból nektárt szívogató, furcsa denevérre. Egy kétéltű is gyarapítja az új fajok listáját.
Vágólapra másolva!

A Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) most ismertette bolíviai expedíciójának eredményeit. A kutatóúton többek közt egy bizarr denevért és egy nagyfejű békát is felfedeztek a Madidi Nemzeti Parkban.

Nektárszívó denevér

Bár a bizarr küllemű csövesajkú nektárdenevért (Anoura fistulata) már egy évtizeddel ez előtt leírták Ecuadorban, összesen háromszor látták, és Bolíviában ez az első feljegyzés az állatról.

A testméretéhez képest ennek az emlősnek a leghosszabb a nyelve.

A 8,5 centiméter hosszúra kiölthető nyelvével még a legmélyebb virágokból is képes kinyílogatni a nektárt.

A nektárdenevér büszkélkedhet a leghosszabb nyelvvel a testméretéhez képest Forrás: Mileniusz Spanowicz/WCS

Rablóbéka

Az Oreobates nemzetségbe tartozó nagyfejű vagy rablóbéka azonban új faj.

Eddig 23 fajukat ismerik” – mondta James Aparicio, bolíviai herpetológus, az expedíció egyik résztvevője. „Amint megláttuk ezeken a békákon, hogy a combjuk belül milyen jellegzetes narancssárga színű, rögtön sejtettük, hogy valószínűleg új fajról van szó.”

A kutatók még várnak a genetikai vizsgálatokra, de majdnem száz százalékosan biztosak abban, hogy az is megerősíti a gyanújukat.

Nagyfejű vagy rablóbéka Forrás: Mileniusz Spanowicz/WCS

Hihetetlen biológiai sokszínűség

A június 5-én indult, 18 hónaposra tervezett Identidad Madidi elnevezésű expedíció célja az, hogy feltérképezze Bolívia hihetetlen fajgazdagságú nemzeti parkjának élővilágát.

Június és július folyamán a csoport

az első két tanulmányozott helyen 208, illetve 254 gerincesfajt vett katalógusba, amelyek közül 60 (15 hal, 5 kétéltű, 11 hüllő, 4 madár és 25 emlős) újnak számított a park eddigi listájához képest.