Csapdát állít a kardszárnyú delfin a madárnak

gyilkos bálna madár
Vágólapra másolva!
Akár a ravasz vadász, úgy csalogatott halálos csapdájába egy madarat a fogságban tartott kardszárnyú delfin.
Vágólapra másolva!

Miután az orka (Orcinus orca) felbukkant a víz mellett sétafikáló gyanútlan madarak közelében, egy halat vetett eléjük, és türelmesen várakozott. Amikor a rászedett áldozat rákapott a csalira, a kardszárnyú delfin villámgyorsan lecsapott a pórul járt szárnyasra.

A kardszárnyú delfinek agyának mérete a második legnagyobbnak számít a tengeri emlősök között, több mint 6 kilogrammot nyom.

Az értelmi képességeket tekintve azonban önmagában a tömeg nem meghatározó, helyette a relatív agytömeget szokták figyelembe venni, vagyis az agytömeg testtömeghez viszonyított arányát, ami az orkák esetében hasonló a csimpánzéhoz. A kutatók ennek ellenére úgy vélik, az agyméretből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a tengeri emlősök leleményességét illetően.

Habár az orka fogságban volt a felvétel készítésekor, és egyetlen példány viselkedése amúgy sem reprezentálhatja az egész fajét, az intelligens és váratlan megnyilvánulások nem idegenek az állattól – 2006-ban a kanadai Ontario tartomány partjainál kutatóknak már sikerült megfigyelniük hasonló „madárvadászatot”, amikor az egyik kardszárnyú delfin halat köpött a vízbe a szárnyasok odacsalogatása céljából.