Vadul örvénylő fekete lyukak táplálják a legközelebbi kvazárt

kvazár
A Hubble segítségével két fekete lyukat is találtak a Markarian 231-ben
Vágólapra másolva!
Az Oklahomai Egyetem kutatói kínai csillagászok segítségével két fekete lyukat is felfedeztek egy rendkívül fényes, aktív galaxismaggal rendelkező csillagvárosban.
Vágólapra másolva!

A Markarian 231 (rövidítve Mrk 231) a Földhöz „legközelebb” lévő olyan galaxis, amely egy kvazárnak ad otthont, az objektum 600 millió fényévre található tőlünk. A kvazárok olyan ősi és aktív galaxismagok, amelyekbe sok anyag áramlott a környezetükből, és ez heves aktivitást eredményezett, emiatt igen távolról is észrevehetőek.

A Hubble-űrteleszkóppal folytatott megfigyelés során az Mrk 231-ben két nagyon nagy tömegű (szupermasszív) fekete lyukat (egy nagyobbat és egy kisebbet) találtak, ami a kutatók szerint bizonyíték a kettős (bináris) fekete lyukak létezésére és arra, hogy az egymás körül vadul örvénylő szupermasszív fekete lyukak egyesülés útján gyarapítják tömegüket.

A kvazárokról bővebben

Csillagszerű (azaz kvázisztelláris) rádióforrás. A kvazárok általában nagy vöröseltolódású, távoli galaxisok aktív magjai, amelyek az ősrobbanás után 2-3 milliárd évvel voltak a leggyakoribbak. Energiakibocsátásuk erősen változik, általában körülbelül tízezerszerese a Tejútrendszerének, és főként nagyenergiájú sugárzásból áll. Az aktivitást egy óriási tömegű központi fekete lyuk (az Mrk 231 esetében kettő) hozza létre, amelybe környezetéből anyag áramlik egy úgynevezett tömegbefogási (akkréciós) korongon keresztül. Amikor egy kvazárnál a heves folyamatok alábbhagynak, aktivitása megszűnik, és "normális" galaxismag lesz belőle. (Forrás: Csillagászati Tudásbázis)

Idővel ütközni fognak

A kínai kutatók az Mrk 231 centrumából kibocsátott ultraibolya sugárzást figyelték a Hubble segítségével, majd a begyűjtött adatokat összevetették a galaxisról készített színképmodellel. Ez alapján tudtak következtetni a tudósok a két fekete lyuk létezésére az Mrk 231-ben.

A Hubble segítségével két fekete lyukat is találtak a Markarian 231-ben (illusztráció) Forrás: Space Telescope Science Institute, Baltimore, Maryland

de sikerült olyan keresési módszert találnunk, ami az ultraibolyafény-kibocsátás alapján detektálhatja a világegyetemben előforduló bináris fekete lyukakat” – mondta Joucsün Lu, a Kínai Tudományos Akadémia csillagásza.

„Az univerzum óriásgalaxisai és galaxishalmazai úgy terebélyesednek, hogy a kisebb rendszerek összeállnak, a kettős fekete lyukak pedig ennek a folyamatnak a természetes következményei – tették hozzá a kutatók. „Idővel az Mrk 231-ben található fekete lyukak is ütközni fognak, összeolvadásukkal pedig egy még hatalmasabb szupermasszív fekete lyuk fog születni.”