Kedvelt csemege lett a keselyűhús Afrikában

keselyű, pusztulás
Gyapjasfejű keselyű (Trigonoceps occipitalis)
Vágólapra másolva!
Egyre keresettebb a keselyűhús Afrikában, ami miatt évről évre súlyosan csökken a madarak száma – állítják kutatók.
Vágólapra másolva!

A szakértők több száz bozóthús standot látogattak meg 67 piacon, 12 nyugat- és kelet-afrikai országban. Bozóthúsnak nevezzük a vadonélő állatok orvvadászok általi legyilkolásából származó húst.

A vásárokon összesen 52 faj – köztük keselyűk és más ragadozók – húsát kínálják eladásra. Ezek több mint egynegyede a mérsékelten fenyegetett, a sebezhető, vagy a veszélyeztetett fajok közül kerül ki.

Ralph Buij, a hollandiai Wageningen Egyetem kutatójának számításai alapján csak Nyugat-Afrikában évente több mint 6000 madárral kereskednek. Legalább ezer példány a veszélyeztetett csuklyás keselyűk (Necrosyrtes monachus) közül kerül ki. Bár Buij szerint az említett szám első látásra nem tűnik soknak, néhány faj populációját mégis érzékenyen érinti.

A térségben például már csak nagyjából 450 gyapjasfejű keselyű (Trigonoceps occipitalis) él, és az állomány 5-8 százaléka kerül a húspiacra évente.

Csuklyás keselyűk (Necrosyrtes monachus) Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Darcy Ogada, az állatvédelemmel foglalkozó Peregrine Alapítvány egyik munkatársa. A keselyűket nem csak emberi fogyasztás céljából gyilkolják, bizonyos testrészeiknek ugyanis gyógyító hatást tulajdonítanak a helyiek.

Hasznos állatok

A legtöbb keselyűt mérgezett csalétekkel ölik meg. Könnyű célpontok, hiszen kizárólag döghúst esznek,

specializált táplálkozásuk miatt azonban eltűnésük érzékenyen érintheti az egész ökoszisztémát.

A keselyűk ugyanis alapvető szerepet játszanak a vad- és háziállatok tetemeinek eltakarításában, amivel megakadályozzák a betegségek terjedését is.

Gyapjasfejű keselyű (Trigonoceps occipitalis) Forrás: Wikimedia Commons

Amióta kevesebb a keselyű jobban terjed a veszettség

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a keselyűfajok Afrika-szerte hanyatlóban vannak.

Hét kulcsfaj egyedszáma 80 százalékot esett 30 év alatt, ami miatt súlyosan veszélyeztetett státuszba kerültek.

A pusztulás nagyrészt az orvvadászat fellendüléséhez köthető. Hasonló pusztulási hullám tapasztalható Indiában, ott viszont a különböző vegyszerek tehetők felelőssé. A keselyűk eltűnése miatt – mivel a fertőzött döghúst nem takarítja fel semmi - az országban megnőtt a veszettségfertőzéses esetek száma.