Az alabamai állami iskolákban is kötelező lesz az evolúció tanítása

Darwin, karikatúra
Korabeli karikatúra Darwinról
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokbeli Alabama állam törvényhozása hosszú idő után először vizsgálta felül a tudományos oktatási tananyagot. Az új szabályozás szerint az állami iskolákban ezentúl kötelező lesz az evolúció és az éghajlatváltozás oktatása is.
Vágólapra másolva!

Ez nagyon nagy szó egy Bibliaövezetbe tartozó állam esetében, ahol ezek a témák komoly vitát váltanak ki, és sosem tanították részletesen az állami tanterv részeként.

Jelenleg az összes alabamai tudományos tankönyv címlapjára fel kell ragasztani egy címkét, miszerint az evolúció „ellentmondásos elmélet.”

Oktatni kell az éghajlatváltozást is

Az Alabamában érvényes jelenlegi tudományos tantervet 2005-ben vezették be, amely kimondja; jó lenne, ha a tanulók megértenék az evolúciós elméletek természetét, de hangsúlyozza, hogy ez a tudás nem kötelező. Az éghajlatváltozást egyáltalán meg sem említik, olvasható az Associated Press riportjában.

19. századi karikatúra Darwinról Forrás: Origo

A múlt héten elfogadott új tanterv – amely 2016-tól lép érvénybe – előírja, hogy oktassák a klímaváltozást, és az evolúció is sokkal nagyobb hangsúlyt kap a tananyagban.

Jóval nagyobb hangsúlyt kap az evolúció elmélete

Ezért a tanterv megkívánja a tanulóinktól, hogy megértsék az evolúcióelmélet alapjait a megalapozott tudományos ismeretek fényében. A bizottság elismeri és elfogadja az evolúció elméletéhez kapcsolódó eltérő nézeteket” – áll az oktatási bizottság közleményében.

Minden állami iskola maga állítja össze a saját tananyagát, de kötelezik ezeket, hogy minimális követelményként megfeleljenek a bizottság által meghatározott szabványoknak.

Egyes államokban a Bibliából tanítanak

„Mégiscsak oktatnunk kell, mi a tudomány” – mondta az állam oktatási ügynökség tudományos szakértője, Michal Robinson az AP-nek.

Darwin fő művének, A fajok eredetének első kiadása Forrás: Origo

Nem Alabama az egyetlen állam, amely a tudományos alapokat tekintve meglehetősen elmaradott. Louisianában nemrég hozták nyilvánosságra, hogy a tanárok

a Bibliát használják a kreacionizmus, a darwinizmust tagadó teremtéselmélet tanítására a tudományos órákon.

Missouriban pedig egy olyan hivatalos lsitát vezettek be, amelynek aláírása lehetővé teszi a diákoknak, hogy „kihagyják” az evolúciós órákat.

Nagy-Britanniában betiltották a kreacionizmus oktatását

A dolgok azonban lassanként változnak. A múlt évben Nagy-Britanniában tiltották meg az állami iskolákban a kreacionizmus tanítását, ( a kreacionizmus a bibliai teremtéstörténeten alapuló eredetmagyarázat, amely szerint Isten külön külön teremtette meg a -teremtésük óta változatlan - fajokat) most pedig Alabamában gondoskodtak arról, hogy az állami iskolákban oktassák az evolúciós elméletet.