Novemberben az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává válhatunk

Vágólapra másolva!
Parlamenti jóváhagyás esetén Magyarország novemberben teljes jogú tagja lehet az Európai Űrügynökségnek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) benyújthatja az Országgyűlésnek a Magyarország Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozását véglegesítő nemzetközi szerződéseket.

Az NFM azt írja, hogy a teljes jogú tagság, amelyről a felek már februárban megállapodtak, jelentősen növelheti a csúcstechnológiát fejlesztő hazai vállalkozások és egyetemi kutatóhelyek versenyképességét, amelyek így számos új munkahelyet is teremthetnek.

A közleményben a fejlesztési tárca felhívja a figyelmet arra, hogy az ESA honlapján már most elérhetők az felzárkóztatási program kiírásai az űripari szereplők számára, amely a zökkenőmentes átmenetet biztosítja. A kifejezetten magyar vállalkozásoknak szóló pályázati felhívás hat éven keresztül folyamatosan nyitva áll, első benyújtási határideje 2015. november 4.

Lendületet kap a magyar űripar

Az NFM közleménye szerint a csatlakozással elsősorban az innovatív, csúcstechnológiát képviselő magyar űripar fejlődése kap nagy lendületet. A tagság elősegíti a szektor versenyképes vállalkozásainak bővülését, a foglalkoztatottság és az adóbevételek növekedését. A teljes jogú tagság erősíti a hazai ágazati szereplők iránti bizalmat, így a magyar cégek könnyebben juthatnak megrendelésekhez. A vállalkozások és egyetemi kutatóhelyek helyzetbe hozása hozzájárulhat jelenlegi régiós vezető szerepük megőrzéséhez és a magasan képzett műszaki szakemberek itthon tartásához is.

Az ESA elsődleges feladata a tudományos kutatás mellett az űrtechnológia célzott fejlesztése, az űripar növekedésének elősegítése, valamint az űralapú infrastruktúrák - műholdas navigáció, távközlés, meteorológia - kiépítése és hasznosítása.

A nemzetközi szervezet, Észtország napokban várható csatlakozásával, 21 tagot számlál majd.