Így festene a teljes holdfogyatkozás a Holdról

holdfogyatkozás, NASA, Hold, Föld
Így festene a szuperholddal összekötött holdfogyatkozás a Holdról
Vágólapra másolva!
Azt már tudjuk, hogy egy holdfogyatkozás hogyan fest a Földről – de vajon hogy nézne ki ugyanez a jelenség, ha a Holdról látnánk, ahogy bolygónk eltakarja a Napot? A NASA animációja ezt szemlélteti.
Vágólapra másolva!

Szeptember 28-án 30 éve nem látott gyönyörű égi jelenség szemtanúi lehetünk: nemcsak teljes holdfogyatkozást, hanem egyben szuperholdat is megfigyelhetünk majd az égen, ami igazi különlegességnek számít.

Így festene a szuperholddal összekötött holdfogyatkozás a Holdról Forrás: NASA

Mi a szuperhold?

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén.

A NASA weboldala szerint ekkor kísérőnk 14 százalékkal nagyobbnak tűnik, valamint 30 százalékkal fényesebben ragyog, mint átlagos telihold esetén.

Nagyon ritka jelenség

A szeptember végi holdfogyatkozás idején kísérőnket majdnem egy órára elfedi majd a Föld árnyéka. Szuperholddal egybekötött teljes holdfogyatkozás utoljára 1982-ben volt, legközelebb pedig 2033-ban lesz, így érdemes megfigyelni a különleges jelenséget.

Whoa. This is what this month's total lunar eclipse would look like from the Moon. Animation by NASA - National Aeronautics and Space Administration

Posted by ScienceAlert on Sunday, September 20, 2015

Ilyen lenne a Holdról

A NASA azonban nem csak a földi holdfogyatkozást, hanem a holdi földfogyatkozást is elképzelte: szemléletes animációt készített arról, hogyan festene, ha a Holdról néznénk, ahogy a Föld kitakarja a Napot. A jelenség legalább annyira szép lenne, mint amilyet mi figyelhetünk majd meg 28-án éjszaka, ha szerencsénk lesz, és nem takarják felhők az eget.