1000 napot tölthet az űrben a rekorder

Mihail Kornyijenko, Gennagyij Padalka, Scott Kelly
A Nemzetközi űrállomásra utazó három asztronauta: Mihail Kornyijenko, Gennagyij Padalka és Scott Kelly az űrkabin lépcsőjén pózolnak
Vágólapra másolva!
Bár már ő az űrben összesen eltöltött napok rekordere, Gyennagyij Padalka orosz űrhajós álmát, az 1000 napot is elérheti, miután engedélyt kapott, hogy újra a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazzon.
Vágólapra másolva!

Az 57 éves Padalka eddig összesen 878 napot töltött az űrben, az orvosok pedig szabad jelzést adtak neki egy újabb űrmisszióhoz."Aki járt az ISS-en, újra vissza akar térni" - mondta az űrhajós Moszkvában.

Padalka nemrég tért vissza a Földtől 400 kilométerre lévő űrállomásról, ez volt az ötödik, 168 napig tartó űrutazása.

Először 1998-ban volt az űrben

Az űrutazó katonai szolgálati ideje egy részét a szovjet csapatoknál töltötte az egykori NDK-ban. Először 1998-ban küldték a világűrbe a légvédelmi ezredest az azóta megsemmisített Mir űrállomásra. Ezután négyszer dolgozott parancsnokként az ISS fedélzetén, senki korábban nem vezette ennyiszer a repülő laboratóriumot.

Három asztronauta: Mihail Kornyijenko, Gennagyij Padalka és Scott Kelly az ISS-re tartó űrkabin lépcsőjén pózolnak Forrás: NASA/Bill Ingalls

Több mint két év a légkörön kívül

Mindent összevetve Gennagyij Padalka több mint két évet töltött a Föld légkörén kívül, de még egyáltalán nincs belőle elege. "Az élet a világűrben az egyformaság és a romantika keveréke. Nagyon remélem, hogy még egyszer útnak indulhatok majd, és eltölthetem majd az űrben az ezredik napomat is" - mondta korábban az űrhajós, aki egyébként három lány apja, szabadidejében hobbibúvár. A leghosszabb, megszakítás nélküli űrutazás rekordját a szintén orosz Valerij Poljakov tartja, aki 1994-1995-ben 437 napot töltött a Föld légkörén kívül.