Összkomfortos jégkunyhókban lakhatnak a jövő Mars-utazói

jégház, Mars
A jégház fantáziarajza
Vágólapra másolva!
A NASA e heti szenzációs bejelentése, miszerint bizonyítékot találtak a folyékony víz jelenlétére a Marson, elérhető közelségbe hozta az jégből készített marsi építmények megvalósítását. Az egyik ilyen koncepció nyerte el a NASA tervezői versenyének első díját.
Vágólapra másolva!

Amint az Origo is beszámolt róla, a NASA rendkívüli sajtótájékoztatót tartott budapesti idő szerint hétfő este fél hatkor, amelyen régen várt felfedezésről számoltak be: a vörös bolygó felszínén folyékony víz nyomaira bukkantak. A felfedezés azért bír hatalmas jelentőséggel, mert meghatározhatja a jövőbeni Mars-missziók fő feladatait, és akár az emberes küldetésekhez is támpontokat adhat.

Jégkunyhók a Marson

A víz jelenléte a Marson azt jelenti, hogy valószínűleg képesek leszünk felhasználni azt erőforrásként a jövőbeni felfedezéshez, és az egyik építészeti vízió szerint, amely elnyerte a NASA jóváhagyását is,

ideális anyag lehet a bolygón kiépítendő emberi lakóhelyek számára.

A jégház fantáziarajza Forrás: Mars Ice House

A Jégház (Ice House) 3D nyomtatással készült héjszerkezet, amely a marsi vízforrásból készül. A terv első díjat nyert a NASA e heti 3D nyomtatott lakóhely-tervezési versenyén (3D Printed Habitat Challenge Design Competition). A versenyt a jövőbeni űrállomás-tervezőknek írták ki, akiknek a Marson felépíthető, 3D nyomtatással készülő építményekkel kellett pályázniuk. Ezeknek meg kell felelniük a tájnak és a környezetnek, és az építésükhöz a bolygó természetes erőforrásait kell felhasználni.

A jéghéj a sugárzás ellen is védene

A lakóhely, amely a Mars északi féltekéjén helyezkedne el,

több rétegű, 5 centiméter vastag, nyomás alá helyezett jéghéjból állna, amely a tervezők szerint megóvná a szerkezet lakóit a kozmikus és a napsugárzás káros hatásaitól.

A jégház metszete. Középen látható a jégházat felépítő 3D nyomtató egység Forrás: Mars Ice House

A jeges külső alatt a szerkezet egy közbülső zónának adna helyet, amely egy másik beágyazott kupolát zárna körül. Ennek belsejében a lakók védőruha nélkül végezhetnék a dolgukat. A kétrétegű burok elméletileg megvédené a marsi környezetet is bármilyen emberi eredetű szennyezéstől.

Átgondolt terv

A Jégház tervezői a weboldalukon részletekbe menően leírják és illusztrálják az építményük felépítési folyamatát. A tervekből látszik, hogy ez nem egy amatőr próbálkozás, hanem alaposan átgondolt, profi elképzelés.

A jégház belseje. Az űrhajós éppen a külső és a belső héj közötti részben tartózkodik Forrás: Mars Ice House

A tervezőcsoport 12 szakemberből áll, akik közt vannak asztrofizikusok, geológusok, szerkezeti mérnökök és 3D nyomtatási mérnökök.

A verseny 165 indulójából kiválasztott 30 döntősének munkáit ezen a honlapon lehet megtekinteni.