Itt szállt le a Marson a Mentőexpedíció csapata

NASA, Mars, Schiaparelli-kráter
A Schiaparelli-kráter, az Ares 4 tervezett leszállási helye
Vágólapra másolva!
A Mentőexpedíció Ares 3 nevű missziója korántsem képzeletbeli helyszínen landolt a vörös bolygó felszínén – a NASA most közzétette a legfrissebb fotóját az Acidalia Planitia nevű síkságról, ahol néhány hónapig a film főhőse, Mark Watney tengette az idejét.
Vágólapra másolva!

Az Acidalia Planitia egy olyan terület, amelyen a híres, kráterekkel tarkított Cydonia régió is található – a Mentőexpedíció című hollywoodi blockbusterben ezen a helyen szállt le az Ares 3 misszió, fedélzetén a később hátrahagyott Mark Watney-val (Matt Damon). Korábban már írtunk arról, hogy a film meglepő tudományos pontossággal dolgozza fel egy esetleges emberes marsi expedíció részleteit, nincs ez másképp a helyszínválasztással sem, hiszen egy ilyen létező, a NASA kutatói által valójában ismert területre helyezte a cselekményt.

A Schiaparelli-kráter, a filmbéli Ares 4 küldetés tervezett leszállási helye Forrás: NASA / MRO

Közel volt a Pathfinder

A NASA fotóját a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű szonda készítette, a Schiaparelli-kráter látható rajta – ez volt az Ares 3 és 4 tervezett leszállóhelye a filmben. „A történet központi karakterének, Watneynak tökéletes helyszín az Acidalia Planitia, mert vezetési távolságban van a Pathfinder leszállóhelyétől” – írták a NASA kutatói a fotóhoz magyarázatképpen.

A NASA kerülné a környéket

A Schiaparelli-kráter a marsi egyenlítő közelében található, a területen legalább 1 méter vastag porréteg borítja a talajt. Bár a filmben jelzett következő misszió, az Ares 4 itt szállna le,

a NASA kifejezetten kerülni igyekszik az ilyen poros környéket,

mivel nagy a hőmérséklet-ingadozás, és nehéz kutatni, hiszen az alapkőzet vastag porréteg alatt fekszik.