Lebegő tűzhangyaszigetek jelentek meg Dél-Karolinában

tűzhangya
A vörös tűzhangya feje közelről
Vágólapra másolva!
Hangyaszigetekké kapaszkodnak a tűzhangyák Dél-Karolinában, így próbálnak menekülni a pusztító árvíztől. Az állatok vízálló képességeit már korábban is vizsgálták, ez is egy újabb bizonyíték arra, milyen különlegesen képesek életben maradni.
Vágólapra másolva!

A dél-karolinai tűzhangyák igencsak kreatív módját választották annak, hogy túléljenek az áradások közepette: összekapaszkodnak, és tutajokat építenek magukból, így lebegnek a víz felszínén, amíg szárazföldig nem érnek.

A vörös tűzhangya feje közelről Forrás: Flickr / Alex Wild / Texasi Egyetem

Anyaggá csoportosulnak

Azt már korábban is tudtuk, hogy a tűzhangyák nagyobb tömegben képesek szilárd, rugalmas, vízhatlan „anyaggá” alakulni. Az összekapaszkodó állatok alul maradó társai úgy maradnak fenn a víz felszínén, hogy

nem törik meg a felületi feszültséget,

helyette egyfajta tál alakú benyomódást keltenek rajta.

Saw these clumps of mud floating in flood water....then took a closer look...unexpected#ants

Posted by Adrian Acosta on Sunday, October 4, 2015

Az árvíz elől is így menekülnek

Ugyanezt a technikát alkalmazzák most a dél-karolinai tűzhangyák, amelyek az árvíz ellen védekeznek. Egy ilyen tutajt képesek kevesebb, mint két perc alatt összehozni. „A hangyatutaj azt mutatja, hogy egy kolónia képes szuperorganizmusként működni” – mondta el egy sajtóközleményben a hangyák „vízálló” tulajdonságát vizsgáló 2011-es tanulmány szerzője, David Hu.