Túl kövér a párzáshoz az indiai hím jaguár

jaguár
Az amazonasi esőerdők súlyosan veszélyeztetett nagymacskája, a jaguár
Vágólapra másolva!
Jobban érdekli az evés, mint a párzás Delhi állatkertjének elhízott hím jaguárját. A példányt egy szaporítási program keretében vitték az indiai fővárosba, azonban lustasága miatt visszaküldték eredeti otthonába, egy délnyugat-indiai állatkertbe.
Vágólapra másolva!

A 12 éves Salman névre hallgató példányt még a délnyugat-indiai Kerala állam egyik állatkertjéből kölcsönözték egy éve, az állat azonban nem mutatott érdeklődést a számára kirendelt nőstény, Kalpana iránt – írja a BBC. Az állatgondozók szerint a ragadozót sokkal jobban érdeklik a termetes húsfalatok, mint párja társasága.

– mondta Delhi állatkertjének kurátora, Riaz Khan. Az állatkert elmondása alapján a nyári hónapokban napi 6 kiló hússal etették a falánk jaguárt. Bár a gondozók idővel igyekeztek szigorú diétára fogni, és egy tágasabb helyre is átszállították, hogy többet mozogjon, a próbálkozások sikertelennek bizonyultak.

Az állatkert több munkatársa szerint azonban nem a testsúly, hanem az áthelyezés okozta stressz váltotta ki az állat passzív magatartását. Az elhízott ragadozóról az Indian Express közölt képet.

Egy jóval fittebb példány (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Egyre veszélyeztetettebb

A jaguárok (Panthera onca) előfordulási területe hatalmas, mivel az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részétől kezdve Mexikón és a többi közép-amerikai országon, valamint Dél-Amerika legnagyobb részén keresztül egészen Argentína északi részéig tart. Ennek ellenére a jaguárállományok egyedszámai rohamosan csökkennek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) mérsékelten fenyegetett fajként tartja számon ezt a csúcsragadozót, és attól tart, hogy a jövőben ki fog halni a vadonból.