Meglepően keveset aludhattak őseink

esőerdő
Yanomami indián vadászat közben. Brazília őslakói nagyon fontos szerepet játszanak a trópusi esőerdők védelmében
Vágólapra másolva!
Kevesebbet alhattak őseink, mint mi, erre jutott egy kutatás.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tanulmány az elszigetelt afrikai és dél-amerikai törzsek alvási mintáit vizsgálta. Ezeknek a törzseknek az életstílusa erőteljesen emlékeztet az ősi vadászó-gyűjtögető életmódot folytató társadalmakéhoz, olvasható a BBC cikkében. A kutatók arra következtetnek, hogy alvási szokásaik megismerésével őseink szunyókálásáról is pontosabb képet kaphatunk.

Összesen 98 embert követtek 1165 éjszakán keresztül, és azt találták, hogy

a résztvevők átlagosan mindössze 6,5 órát aludtak naponta.

Az is érdekes felfedezésnek bizonyult, hogy a hőmérséklet nagyobb szerepet játszott az alvási minta meghatározásában, mint a fény. A kutatást a Current Biology című szakfolyóiratban közölték.

Jerome Siegel, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója szerint egy dolog egyértelművé vált: nem alszanak többet, mint mi.

Ritka a szieszta

A mesterséges fények és az éjszakai tévéműsorok világában egyre nagyobb teret kap az a nézet, hogy a modern technológia csorbítja alvással töltött időnket.

A tanulmányban a bolíviai Tsimane (Chimane) törzs, a tanzániai Hadza (Hazdabe) törzs és a namíbiai San (Saan) törzs önként jelentkező tagjait figyelték meg, akiknek karjára alvást követő készüléket rögzítettek.

– mondta Siegel, aki szerint az eredmények az ember általánosságban vett biológiai működését és nem egy bizonyos szituációra adott válaszát tükrözik. A vizsgálatban (legalábbis az önkénteseknél) azt is kimutatták, hogy a természeti népek viszonylag ritkán sziesztáznak.

Forrás: AFP/Leo Ramirez

A hőmérséklet fontosabb volt

A legmeglepőbbnek az számított, hogy a fénynek nem volt akkora befolyása az alvásra, mint korábban gondolták. A legtöbb ember átlagosan 3,3 órával a naplementét követően aludt el. A hőmérséklet viszont már jóval fontosabbnak bizonyult.

Siegelék megfigyelése szerint

a hőmérséklet csökkenése során történt az elalvás, amikor azonban a leghidegebb lett, akkor az emberek felébredtek.

Annyi biztos, hogy a tanulmányozott természeti népek a Nemzeti Alvás Társaság által ajánlott 7-9 óránál kevesebbet alszanak, a kutatók szerint mégsem panaszkodnak fáradtságra.

Az álmatlanság ugyancsak szokatlanul ritkának számított náluk – olyannyira, hogy a három törzs közül kettőnek nem is volt szava rá.