Cicákat kapott szülinapjára Koko, a gorilla

Koko & the Kittens, animGIF
Vágólapra másolva!
Koko egy igen különleges gorilla: képes jelbeszéddel kommunikálni, fúvós hangszereken játszik, orrot fúj és telefonon beszél – viszont igencsak magányos. Születésnapjára most két kiscicát kapott ajándékba, akiket rögtön megszeretett.
Vágólapra másolva!

Nem ez az első kisállata az intelligens gorillalánynak: korábban már volt egy macskája, akit szintén születésnapjára kapott. Először 1983 karácsonyán jelezte gondozói felé, hogy szeretne egy cicát, de ekkor csak egy kitömött plüssállatot kapott.

Koko és a cicák Forrás: BoredPanda

Ron Cohn biológus szerint nem is leplezte csalódottságát, és sorozatosan a szomorúságnak megfelelő jelet mutatta. 1984-ben aztán választhatott magának egy élő macskát, akit

All Ballnak nevezett el arra utalva, hogy a cica egy szőrös golyóhoz hasonlított számára.

Megsiratta a macska elvesztését

All Ball igazán királyi ellátást kapott, Koko úgy játszott vele, mintha gorillabébi volna.

Ugyanebben az évben azonban All Ball kiszökött Koko ketrecéből, és elütötte egy autó. A gorillát nagyon megviselte a kisállat elvesztése, a rossz, szomorú és sírás szavaknak megfelelő jelekkel kommunikálta, hogy

érti a kiscica elvesztését.

Két cicát is kapott

Most, negyvennegyedik szülinapjára azonban újra örülhet, hiszen ismét kiválaszthatott egy cicát magának: a szürke apróságot Ms Graynek (szürkének) nevezte el. Egy másik cica az alomból szintén nagyon hozzánőtt a gorilla szívéhez, így ő is maradhatott, az ő neve Ms Black (fekete) lett.

Koko rendkívül fejlett

Kokót hat hónapos kora óta emberek nevelik, Penny Patterson pszichológus több mint negyven év alatt a jelbeszédre is megtanította.

A gorilla kilenc különböző hangot bocsát ki interakcióik során, mindegyikhez szüksége van tudatosságra és légzésének szándékos szabályozására,

ez arra utal, hogy beszédrendszere fejlettebb lehet, mint hittük. Koko a fejlettség más jeleit is mutatja: belefúj a tenyerébe, ha enni kér, kifújja az orrát egy zsebkendőbe, fúvós hangszereken játszik, beleheli a szemüveg lencséit, mielőtt letörölné egy ronggyal, sőt, akadtak olyan felvételek, ahol telefonbeszélgetést mímelt egy mobillal.