Egyszerű kézmosással szabadulhatunk meg a baciktól

baktérium, mobil
A mobiltelefon kijelzője sem sokkal tisztább
Vágólapra másolva!
Az iroda a baktériumok fellegvára, ezért kétszer is gondoljuk meg, mielőtt az íróasztalról ennénk. A bakteriális fertőzéseket azonban könnyen elkerülhetjük, ha étkezés előtt legalább húsz másodpercig szappannal és folyó vízben kezet mosunk. Ez általában jóval hatékonyabb, mint a különféle kézfertőtlenítők használata.
Vágólapra másolva!

A számítógép billentyűzete és egere, az irodai telefon hallgatója és a mobiltelefon képernyője a munkahely legkevésbé higiénikus része.

Antibakteriális gél helyett használjunk szappant és vizet

A Queenslandi Egyetem Centre for Superbug Solutions részlegének munkatársai sokkoló fényképeket tettek közzé az irodában vett kenetekből készített baktériumtenyészetekről.

A konyhapult nagyon szennyezett Forrás: dr. Alysha Elliott/University of Queensland

A legszennyezettebb felületek közé tartozik a konyhapult és a számítógép billentyűzete, a legtisztábbak a kilincsek és a székek.

Dr. Matt Cooper, a Centre for Superbug Solutions igazgatója azt mondta a Daily Mail Australia tudósítójának, fontos, hogy az emberek megértsék, a legjobb módszer arra, hogy megszabaduljanak a baktériumoktól, a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás:

a szappan és a víz, nem pedig a különféle antibakteriális gélek és más csodaszerek használata.

Ne dőljünk be a reklámoknak

„Fel akarjuk hívni a figyelmet arra a tényre, hogy a baktériumok mindenütt ott vannak, és a kézfertőtlenítőkről szóló sok marketinges állítás túlzó – a szappan és a víz olcsóbb és hatékonyabb” – mondta dr. Cooper.

A mobiltelefon kijelzője sem sokkal tisztább Forrás: dr. Alysha Elliott/University of Queensland

Noha számos detergens használhatja azt a szlogent, hogy „a kórokozók 99,9 százalékát elpusztítja”, dr. Cooper úgy véli, hogy ezek az állítások nem fedik mindig a valóságot.

– mondta dr. Cooper.

Meghökkentő képek

A kutatásokat vezető dr. Alysha Elliott elmondta, hogy meglepték a tanulmány egyes eredményei.

„Egy sor mikrobát, így baktériumokat és gombákat (többek közt élesztőt és penészt) szedünk fel a napi rutinunk során” – mondta dr. Elliott. „Mindenki kezén és valamennyi felületen sokféle mikrobát találunk, de néhány hely meglepően tisztább, mint mások.”

mivel az alapos szappanos vizes kézmosás minden vizsgált kézen csökkentette a mikrobák számát.”

Az uniszex vécé ajtógombján meglepően kevés baci található Forrás: dr. Alysha Elliott/University of Queensland

Ártalmatlan és hasznos bacik

Elliott azt is hangsúlyozta, hogy nem minden baktérium káros.

– mondta dr. Elliott.

A fertőzést, például tüdőgyulladást, hasmenést és influenzát okozó kórokozóktól pedig az egyszerű szappanos vizes kézmosással szabadulhatunk meg a leghatékonyabban.