Egy semmiből feltűnt aszteroida száguld el mellettünk

aszteroida fantáziarajza
Föld mellett elsuhanó szteroida fantáziarajza
Vágólapra másolva!
Frissen felfedezett aszteroida száguld el a Föld mellett október 31-én. Ekkora idegen objektum 2006 júliusa óta nem került ilyen közel a bolygónkhoz.
Vágólapra másolva!

A 2015 TB145 egy tekintélyes méretű űrszikla (átmérője 280-620 méter között van), jelen pillanatban igen nagy sebességgel (126 ezer kilométer per órával) száguld a világűrben. A számítások alapján október 31-én megy el a Föld mellett: körülbelül fél millió kilométerre, vagyis 1,3-szeres Hold–Föld-távolságra lesz tőlünk (egy Hold–Föld-táv 382 500 km). Becsapódástól tehát korántsem kell tartani.

Föld mellett elsuhanó aszteroida fantáziarajza Forrás: NASA

A NASA szerint az aszteroida pályája elég furcsa jellegzetességeket mutat, ezért sem sikerült idáig elcsípniük - csupán tíz napja vették észre az objektumot. Az űrsziklát szabad szemmel nem fogjuk látni, kizárólag távcsővel lesz megfigyelhető.

A legutóbbi tekintélyesebb méretű, „Földet súroló” objektum 2006 júliusában süvített el mellettünk mindössze 1,1-szeres Hold–Föld-távolságra, a következő közeli „látogató” pedig 2027 augusztusára várható, utóbbi 1 Hold–Föld-távolságon belül halad el bolygónk mellett.