Öngyilkosságba hajszolja a korallokat a napfényvédők egyik összetevője

korall
Vágólapra másolva!
A fiatal korallokat öngyilkosságba kergeti, a felnőtt példányokat súlyosan károsítja a napfényvédő termékek egyik gyakori összetevője, amely világszerte hozzájárul a korallzátonyok pusztulásához - derül ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az új tanulmány szerint az UV-sugarakat kiszűrő oxybenzon a turisták körében népszerű korallzátonyoknál, elsősorban Hawaii és a Karib-szigetek környékén fordul elő a legnagyobb koncentrációban.

A nemzetközi kutatócsapatot vezető Craig Downs, a virginiai Haereticus Environmental Laboratory tudományos szervezet munkatársa szerint az eredmények magyarázatot adnak rá, hogy a tudósok miért nem találnak fiatal korallokat az üdülőhelyekhez közeli korallzátonyoknál.

A világszerte mintegy 3500 fényvédőmárkában megtalálható oxybenzon megváltoztatja a korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű korallfehéredésre és arra készteti a fiatal korallokat, hogy saját vázukba befalazva magukat, elpusztuljanak.

Évente 6-14 ezer tonnányi napfényvédő termék kerül a koralltelepek környékén a vizekbe

és a készítmények jelentős része oxybenzon-tartalmú.

korall Forrás: Dr. Line K Bay, Australian Institute of Marine Science

Egyesek vitatják az eredményeket

Az Environmental Working Group elnevezésű csoport már korábban arra figyelmeztetett, hogy az oxybenzon felszívódhat a bőrbe és hormonális, valamint sejtkárosodást is okozhat.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint ugyanakkor nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy az oxybenzon egészségre káros anyag lenne, és mint hangsúlyozta, ez a napfényvédő termékek azon kevés összetevőjének egyike, amely hatékony védelmet nyújt a bőrnek a káros UVA és UVB-sugarak ellen.

A kutatást az Archives of Environmental Contamination and Toxicology című folyóiratban publikálták.