Lencsevégre kapták a legrejtélyesebb bálnafajt

Omura-bálna
Fénykép az Omura-bálnáról
Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi bálnaszakértő-csoport első alkalommal készített felvételeket és tudományos leírást a világ legritkább bálnafajáról, az Omura-bálnáról.
Vágólapra másolva!

A cetfajról idáig szinte semmit nem derítettek ki a szakemberek, így többek között azt sem tudták megmondani, hogy nagyjából mennyi él belőlük. A Royal Society Open Science szaklapban publikált kutatás ezért is tekinthető jelentősnek: először írnak részletesebben a bálnafaj táplálékkeresési technikájáról és természetes viselkedéséről. A tudósok a megfigyeléseket Madagaszkár sekély part menti vizeiben végezték.

Rejtélyes faj

Az Omura-bálnák (Balaenoptera omurai) a kisebb testméretű sziláscetek,(Mysticeti) azon belül is a barázdásbálna-félék (Balenopteriidae)közé tartoznak, testhosszuk 10 és 11,5 méter között változik. Külön fajként először 2003-ban azonosították őket elpusztult példányok DNS-mintái alapján.

Közönséges barázdásbálna fotója. A barázdásbálna-félék családjába tartoznak a világtenger leghatalmasabb élőlényei, az Omura-bálna eltörpül mellettük Forrás: Wikimedia Commons

Élő példányokat idáig nem örökítettek meg semmilyen formában.

„Bár több szóbeli beszámoló is napvilágot látott az állat felbukkanásairól, ezek hitelességét nem sikerült bizonyítani” – mondta dr. Salvatore Cerchio, az új tanulmány vezető szerzője. „A tengerek elszigeteltebb régióiban fordul elő, kisebb testmérete és feltűnésmentes viselkedése miatt nehéz rátalálni.”

Az első felvételek

Cerchio és munkatársai 2007 óta végeztek kiterjedtebb kutatásokat Madagaszkár északnyugati partjainál. 2013-tól egyre többször kezdtek felfigyelni szokatlan külsejű bálnákra. Először az ugyancsak ritka Bryde-bálnáknak hitték őket (mivel ezek az állatok méretben és viselkedésben is hasonlítanak a keresett fajhoz), a jobb minőségű fotó- és videofelvételek tanúsága alapján viszont egyre inkább úgy tűnt, hogy élő Omura-bálnára sikerült bukkanni.

Fénykép az Omura-bálnáról Forrás: Salvatore Cerchio/Royal Society Open Science

A rejtély nyitja a cet fejének szokatlan színezettsége: a jobb oldali állkapocs fehér, a bal oldali fekete volt.

– mondta Cerchio. Az egyetlen probléma, hogy

az eddigi ismeretek alapján úgy gondolták, az Omura-bálnák nem fordulnak elő az Indiai-óceán Madagaszkárhoz közel eső részén.

Inkább úgy hitték, az állat a Csendes-óceán nyugati felén, vagyis Thaiföld és a Fülöp-szigetek környékén bukkanhat fel nagyobb valószínűséggel. Az új eredmények alapján viszont úgy tűnik a faj sokkal nagyobb területet képes bebarangolni.

A lencsevégre kapott Omura-bálna szövetmintájának DNS vizsgálata viszont egyértelműen bebizonyította, hogy a régóta keresett bálnafaj tagjaira sikerült rátalálni.

A kutatócsoport most a cetek további megfigyelését tervezi Madagaszkár környékén.

Idáig 25 különböző egyedet sikerült azonosítani a fotófelvételek alapján, főként nőstényeket és borjakat, ami arra utal, hogy a térség fontos szerepet tölt be a faj szaporodásában.