Műanyag zacskókba teszik az orkákat az akváriumtisztítás idején

orka, műanyag zacskó
Műanyag zacskóba zárt orkák (kamukép)
Vágólapra másolva!
Döbbenetes hír terjedt el az interneten. Egy fénykép szerint a kardszárnyú delfineket szűk műanyag zsákokba teszik arra az időre, amíg tisztítják az akváriumukat. Az állatvédők kellően fel is háborodtak a kegyetlenségen. A felháborodás jogos is lenne, ha a hír nem lenne kamu.
Vágólapra másolva!

Az interneten sok olyan kétes weboldal létezik, amelyek célja burkoltan vagy bevallottan az, hogy megtréfálja a hiszékeny olvasókat. Azt is tudják, hogy az állatvédők rendszerint ugranak a látszólagos állatkínzásokat bemutató hírekre. Gondoljunk csak a pár éve nagy botrányt kiváltó, bonsai macskák készítését leíró honlapra.

Delfinek zacskóban

A mostani hírt a The Onion netes újság dobta be a köztudatba a Twitteren. A képen két nagy nejlonzacskóba rakott, szerencsétlen kardszárnyú delfin más néven orka látható. A kép szűkszavú felirata pedig azt állítja, hogy a delfináriumáról híres SeaWorld alkalmazottai

vízzel töltött műanyag zacskókba teszik az állatokat az akvárium tisztításának idejére.

Bár a legtöbb ember tudja, hogy a The Onion szatirikus lap, ezért jót nevetett a tweeten, elég sokan elhitték, hogy az állítás igaz, és ezekkel a hatalmas tengeri emlősökkel ugyanúgy bánnak, mint a kis trópusi halakkal, amelyeket néha valóban ki szoktak venni nejlonzacskóba vagy tartályba, ha az akváriumot másképp nem lehet megtisztítani.

Nem árt a gyanakvás

Augusztusban a The Onion egy másik cikke már kiverte a biztosítékot. Ebben azt „mutatták be”, hogy a SeaWorld egy új attrakciójaként felnőtt afrikai elefántot tettek az akváriumba, és hagyták, hogy lassan megfulladjon. Nyilvánvaló, hogy mindkét kamucikknek az mondanivalója, hogy a SeaWorldhoz hasonló látványosságok valójában állatkínzások.

Fuldokló elefánt a SeaWorldben. A The Onion másik álhíre Forrás: The Onion

A mostani hír is felhívja a figyelmet arra, hogy

mindig egészséges gyanakvással kell kezelni a kevésbé neves oldalak „szenzációs híreit”,

és nem árt ezeket leellenőrizni valamilyen hiteles vagy álhírek lebuktatására szakosodott oldalon.