Tigrisek és piráják is lehetnek börtönőrök Indonéziában

piranha, Pygocentrus nattereri
Vágólapra másolva!
Pár napja nagy vihart kavart a nemzetközi sajtóban a hír, hogy Indonéziában egy olyan börtönsziget létrehozását tervezik, ahol krokodilok őriznék a kábítószer-csempészésért elítélt rabokat. A kábítószer-ellenes hivatal vezetője most rátett még egy lapáttal: bejelentette, hogy tigriseket és pirájákat is alkalmazni akar az őrségben.
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo is beszámolt, Budi Waseso, a hivatal igazgatója egy James Bond filmből vett ötlettel állt elő. Olyan börtönsziget létrehozását tervezi, ahol krokodilok lennének az őrök. Ezt azzal indokolta, hogy a krokodilokat nem tudnák megvesztegetni a halálra ítélt csempészek, hogy megszökjenek a börtönből.

Tigrisekkel és pirájákkal egészítenék ki a krokodilokat

Waseso most az indonéz szigetvilágot járja megfelelő „smasszerjelöltek” után kutatva. A legvérszomjasabb ragadozókat akarja begyűjteni.

Ilyen egy alkalmas börtönőrjelölt Forrás: AFP/Orlando Sierra

A kábítószer-ellenes hivatal vezetőjét rengetegen kigúnyolták a terve miatt, ez azonban nem késztette meghátrálásra. Pénteken bejelentette, hogy fontolóra veszi az őrség kiegészítését

emberevő pirájákkal és tigrisekkel.

„Lehetséges, hogy pirájákat is használni fogunk, és mivel az őrszemélyzet kevés lehet, ezért tigriseket is bevethetünk” – mondta Waseso egy helyi riporternek.

Őt nem vennék fel Forrás: Youtube/Gabriel Martinez

Nagy a korrupció

Indonéziában vannak érvényben a legszigorúbb drogtörvények a világon, ráadásul 2013-ban ért véget a kivégzésekkel kapcsolatos négyéves moratórium.

A kemény törvények ellenére Indonézia korrupt börtönrendszere át van itatva kábítószerrel, és a rabokat valamint a börtöntisztviselőket rendszeresen vádolják meg, illetve tartóztatják le kábítószerrel való visszaélés miatt.

Nem viccelnek

A kábítószer-ellenes ügynökség szóvivője, Slamet Pribadi megerősítette, hogy Waseso valóban mérlegeli a tigrisek és piráják őrként való alkalmazásának lehetőségét, és

visszautasította, hogy a börtönsziget terve egy vicc lenne.

Ez a pirája viszont elég vérszomjasnak néz ki Forrás: AFP

„Teljesen komoly, szó sincs tréfáról” – mondta Pribadi az AFP-nek.

A terv egyébként egy az 1970-es években készült

James Bond film (Élni és halni hagyni) egyik jelenetét juttatja eszébe sok embernek.

Ebben a főhős úgy szökik meg egy krokodilokkal körülvett szigetről, hogy a hüllőket használja gázló kövekként.