A lustaságért az agyműködésbeli különbségek okolhatók

emberi agy,Human brain,
Human brain, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Az agyműködésben nemrég felfedezett különbségek megmagyarázhatják, hogy egyes emberek miért apatikusak vagy lusták. A kutatók azt állítják, hogy a motiváció jobban függ a biológiai háttértől, mint a beállítottságtól.
Vágólapra másolva!

Brit kutatók negyven egészséges önkéntes bevonásával végeztek mágneses rezonancia képalkotó (MRI) vizsgálatot. A vizsgálat folyamán az önkénteseknek azt kellett eldönteniük, hogy tesznek-e valamilyen erőfeszítést egy jutalomért cserébe, vagy se. Az MRI határozott eltéréseket mutatott ki azoknak az agyában, akiknek egy korábban kitöltött kérdőív szerint alacsony az általános motivációs szintjük.

Másként működik a premotoros kéreg

Amikor az emberek elhatározzák bizonyos dolgok elvégzését, akkor az agy úgynevezett premotoros kérge rendszerint előbb mutat aktivitást, mielőtt az agy mozgásszabályozással kapcsolatos többi része is aktívvá válna, magyarázták az Oxfordi Egyetem kutatói nemrég megjelent cikkükben.

Az apatikus egyéneknél a premotoros kéreg paradox módon többet tüzelt, miközben eldöntötték, hogy csináljanak-e valamit vagy se, mint azoknál, akik határozottak, céltudatosak voltak.

Az MRI feltárja az agyi aktivitást (sárga terület) a döntéshozás közben Forrás: Masud Husain, University of Oxford

Több energiát emészt fel a döntéshozás

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy azok az agyi összeköttetések amelyek azért felelősek, hogy a döntéstől eljusson valaki a tényleges cselekvésig, kevésbé hatékonyak az apatikus személyeknél.

Ez azt jelenti, hogy az agyuknak erősebben kell dolgoznia azért, hogy kirántsa őket a közönyösségükből.

„Ha egy cselekvés megtervezése több energiát emészt fel, akkor az apatikus személyek számára energiaigényesebb a cselekvések végrehajtása” – magyarázta a kutatócsoport egyik tagja, Masud Husain neurológus. „Agyuknak nagyobb erőfeszítést kell végeznie.” Az alábbi videóban az MRI feltárja az agyi aktivitást (sárga terület) a döntéshozás közben.

A Cerebral Cortex folyóiratban részletezett felfedezés valószínűleg nem magyarázza meg az apátia és a lustaság összes esetét, figyelmeztetnek a kutatók, de hatással lehet az extrém esetek kezelésére.