Az emberi agy képlékenyebb, mint a csimpánzoké

emberi agy, csimpánz agy
A csimpánz és az ember agyának háromdimenziós modellje. Kékeszöld szín jelzi a koponyaűr öntvényét és lila maga az agy
Vágólapra másolva!
A kutatók felfedezték, hogy az emberi agy sokkal fogékonyabban, képlékenyebben reagál a környezet alakító hatásaira, mint a csimpánzok agya.
Vágólapra másolva!

A csimpánzok a legközelebbi rokonaink, de még mindig rejtély, hogy – a méretet leszámítva – mi lehet az emberi agyban, ami olyan különbözővé tesz bennünket.

Az emberi agy alkalmazkodóbb

Az amerikai George Washington Egyetem kutatói megfejtették a rejtvény egy újabb darabkáját. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent cikkben leírják, hogy az emberi agy

nagyobb plaszticitást és hajlandóságot mutat arra, hogy befogadja a környezet formáló hatásait.

Ez valószínűleg az emberi evolúció számlájára írható.

Ez a tanulmány az első, amely a csimpánzok agyszerveződésének öröklődését vizsgálja az emberekével összehasonlítva, és támpontot nyújt annak megértéséhez, hogy az ember miért képes alkalmazkodni annyiféle környezethez és kultúrához.

A csimpánz és az ember agyának háromdimenziós modellje. Kékeszöld szín jelzi a koponyaűr öntvényét és lila maga az agy Forrás: Jose Manual de la Cuetara/Aida Gomez-Robles

A méret az öröklődéstől függ

A kutatócsoport 218 emberi és 206 csimpánzagyat vizsgált. Két dolgot hasonlítottak össze: az agyméretet és a genetikai hasonlósággal kapcsolatos szerveződést. Az emberi agyak ikrektől (egy- és kétpetéjűektől) vagy testvérektől származtak. A csimpánzagyak különféle rokonságban álló egyedekhez, többek közt anyákhoz és utódaikhoz vagy féltestvérekhez tartoztak.

A tanulmány arra az eredményre jutott, hogy mind az emberek, mind a csimpánzok agyának méretét jelentősen befolyásolja az öröklődés.

Ezzel szemben az agy szerveződésével kapcsolatos megfigyelések jelentősen eltérőek voltak a csimpánzoknál és az embereknél.

A csimpánzoknál az agy szerveződése is jelentős mértékben öröklődött, az embernél viszont nem ez a helyzet.

A környezet sokkal inkább alakítja az emberi agyat

„Azt találtuk, hogy a csimpánz agyának anatómiáját jóval erősebben szabályozzák a gének, mint az emberi agyét. Ez arra utal, hogy az emberi agyat kiterjedten alakítja a környezete – az öröklődéstől függetlenül” – mondta Aida Gómez-Robles, a cikk vezető szerzője. „Így amíg a genetika meghatározza az ember és a csimpánz agyának méretét, ez nem játszik olyan nagy szerepet az emberi agy szerveződésében, mint a csimpánzéban.”

A csimpánzoknál az agy szerveződése is jelentős mértékben öröklődött, az embernél viszont nem ez a helyzet Forrás: AFP

„Az emberi agy sokkal fogékonyabb a környezeti behatásokra” – folytatta Gómez-Robles. „Ez olyasvalami, ami megkönnyíti az emberi agy és viselkedés folyamatos adaptációját a változó környezethez, amibe beletartoznak a társas és kulturális környezet is.”