Megvan, miért válogatósak a macskák

grumpy cat facebook zsémbes macska
Jön a karácsonyi video
Vágólapra másolva!
Több génjük a növényevő állatokéhoz hasonlíthat, ezért lehetnek annyira finnyásak a macskák. A kifinomult ízlelőrendszerük azonban nem az étrendjüknek köszönhető, hanem valószínűleg a betegségek észlelésében játszik szerepet.
Vágólapra másolva!

Tudta, hogy az emberi szervezetben nem csak a nyelven, de a testben sokkal beljebb, a szívben és a tüdőben is találhatók a keserű ízt felfogó receptorok? Ezeknek nyilvánvalóan nem az a szerepük, hogy az étel ízét érzékeljék, hanem az, hogy az említett szerveket érő fertőzéseket időben észleljék.

A macskák azért lehetnek válogatósak, mert kiemelten érzékelik a keserű ízt Forrás: Grumpy cat Facebook-oldala

A veszélyes ételek felismerése a cél

A PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a macskák a növényevő állatokhoz hasonlóan rendelkeznek a keserű ízt érzékelő receptorokkal – ez azért furcsa, mert

a húsevőknek általában nincs szükségük ilyen ízlelőbimbókra.

A keserű íz felismerése azért alakult ki a növényevőkben, hogy időben észlelhessék a mérgező palántákat. Az állatok számára az ízek egyébként is inkább a különböző szerepek felismerésére, mint az ízletes ételek élvezetére alakultak ki: az édes ízt például azért preferálják, mert azt jelzi nekik, hogy az ételben cukor van, ami elengedhetetlen a szervezetük energiaellátásához. Ugyanilyen elven azt is meg tudják állapítani, hogy az eléjük rakott étel ártalmas-e rájuk nézve vagy sem.

A kutyáknak sokkal kevésbé érzékenyek a keserűséget érzékelő receptorai Forrás: Getty Images/iStockphoto/Bodza2

A macskák is érzékelik a keserűt

Az evolúció során az állatok receptorai változnak, és alkalmazkodnak a faj megváltozott életkörülményeihez.

A húsevő macskák például nem érzékelik az édes ízeket, mert nincs szükségük rá.

Viszont ha valóban a növényevők számára jelentős a keserű íz felismerése, a macskáknál miért találhatók meg mégis ezek a receptorok? A philadelphiai Monell Kémiai Érzékelés Központ tudósai kimutatták, hogy a négylábú diktátorok valóban képesek felismerni a keserű ízeket. A macskák keserű receptorát Tas2r2-nek nevezzük, és reagál a denatónium-benzoát nevű vegyületre, amelyet az emberi ízlelőbimbók is felismernek – ezt

használják például a körömrágó gyerekek körmein is.

Valószínűleg ezért a hasonló érzékelésért jelentkezik, hogy a cicák annyira válogatósak abban, mit esznek meg és mit sem.

A denatónium-benzoátot a körömrágás megakadályozására is használjuk Forrás: Táfelspicc

A kutyák receptorai gyengébbek lehetnek

A macskák receptorai nem az ízérzékelés miatt lehetnek ilyen fejlettek, sokkal inkább

hasonlíthatnak a mi szervezetünkben található, a szív és a tüdő környékén található ízreceptorokhoz,

és szerepük is ugyanaz lehet. A kutatóknak ugyan erre még kiterjedtebb vizsgálatokat kell végezniük, az evolúciós minták szerint ez a legvalószínűbb magyarázat arra, miért vannak még mindig keserűséget érzékelő ízlelőbimbóik akkor is, ha nincs szükségük rá a túléléshez.

Egy korábbi kutatás még azt is kimutatta, hogy a cicák keserű receptorai még érzékenyebbek is a denatóniumra, mint az emberéi. Valószínűleg ezért van az, hogy a macskák sokkal válogatósabbak a kutyáknál – részletesebben és erősebben érzékelhetik a keserű ízt, mint csaholó társaik, ezért kevesebb mindent is fogad be a gyomruk.