Még egy e-maillel is növeljük az ökológiai lábnyomunkat

e-mail notebook laptop hackaton
MIAMI, FL - FEBRUARY 01: Miguel Chateloin (L) and Lazaro Gamio use their computers to write code that would allow people living in Cuba to use email to post to blogs during the Hackathon for Cuba event on February 1, 2014 in Miami, Florida. The hackathon brought together experts and programmers to devise innovative technology solutions aimed at strengthening communications and information access in Cuba. The event is organized by Roots of Hope with support from the John S. and James L. Knight Foundation. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A látszólag ártalmatlan hétköznapi tevékenységek hosszú listája is hozzájárul a szén-dioxid és más klímaváltozást előidéző üvegházhatású gázok kibocsátásának növeléséhez.
Vágólapra másolva!

Az autóvezetésnek vagy a világítás felgyújtásának egyértelműen jelentős az ökológiai lábnyoma vagy „szénlábnyoma”. Kevésbé nyilvánvaló azonban az a kár, amit egy egyszerű elektronikus szöveges üzenet elküldése vagy egy üveg ásványvíz kinyitása okoz.

A számítások szerint még egy nyúlfarknyi e-mail elküldése is 4 gramm szén-dioxid-ekvivalens (gCO2e) mennyiségű üvegházhatású gázzal járul hozzá az atmoszféra szennyezéséhez. A jobb összehasonlítás kedvéért

napi 65 e-mail elküldése egy kilométeres autózásnak megfelelő szennyezéssel jár,

olvasható a Phys.org ismeretterjesztő honlapon.

A bűnösök

A bűnösök azok az üvegházhatású gázok, amelyek a számítógép, a szerver és a router működése folyamán felszabadulnak, de hozzászámítandó még az ezek gyártása során kibocsátott káros gázok is.

Forrás: AFP/Joe Raedle

Ha egy nagyobb mellékletet is csatolunk az e-mailhez, akkor az 50 gCO2e gázkibocsátással jár.

Öt ilyen üzenet küldése megfelel 120 grammnyi szén elégetésének.

Az LCD tévé környezetkímélőbb

A műanyag bevásárlószatyrok szénlábnyoma 10 gCO2e, de a papírzacskóké még magasabb: 40 gCO2e.

A boltban vásárolt palackozott víznek majdnem 1150-szer akkora a kibocsátása, mint ha a palackot csapvízzel töltenénk meg. Egy 500 milliliteres palack 160 gCO2e-ért felelős, míg ugyanennyi csapvíz csak 0,14 gCO2e-ért.

Egy nagy cappuccino készítésével 235 gCO2e-vel járulunk hozzá az ökológiai lábnyomhoz, egy tea készítése 21 gCO2e.

Forrás: AFP

A szórakozás is növeli az ökolábnyomunkat.

Minél nagyobb a tévénk, annál nagyobb az üvegházhatású gázkibocsátása.

Egy 61 centiméteres plazmatévé két órás nézése 440 gCO2e juttat a levegőbe, nagyjából annyit, mint 1,6 kilométeres autózás.

Az LCD tévé sokkal környezetkímélőbb. Egy 81 centiméteres LCD tévé két órás nézése csupán 160 gCO2e-vel növeli a légszennyezést.