Játékokkal tartják formában a polipot

Octopus vulgaris polip
Spain, Costa Brava, Cap de Creus, Octopus vulgaris, Common Octopus over Reef
Vágólapra másolva!
A San Franciscó-i Kaliforniai Tudományos Akadémia házi polipját folyamatosan le kell foglalni, hogy ne legyen lehangolt – egy friss videóban például egy hörcsögfuttató gömbbel játszik.
Vágólapra másolva!

A hörcsögök számára készített futtatógömbbe helyezték a San Franciscó-i Kaliforniai Tudományos Akadémia kutatói a házi polipjuknak szánt tengeri rákot – az állatnak magának kellett kitalálnia, hogyan nyissa ki a gömböt, hogy a táplálékhoz jusson. Az akadémia polipja gyakran old meg ehhez hasonló fejtörőket, hogy ne unatkozzon.

Játékok lehangoltság ellen

A szabadban a polipokat rengeteg inger éri –különböző feladatokat kell megoldaniuk ahhoz, hogy táplálékhoz jussanak, vagy elmeneküljenek a ragadozók elől.

A fogságban tartott állatok számára azonban igencsak unalmassá válhat az élet egy idő után,

ezért a kutatók különböző rejtvényekkel és feladatokkal próbálják meg feldobni kicsit a kedvüket – valamint egyúttal megfigyelni a viselkedésüket és az intelligenciájukat is. Az akadémia kisállata ezúttal egy hörcsögöknek készített gömbből próbálta meg kiszenvedni a vacsorának valót.

Egy polipot még fotózni is megtanítottak Új-Zélandon Forrás: Sony New Zeland

Kifejezetten okos állatok

A polipok egyébként kifejezetten intelligens állatok, képesek az eszközhasználatra, és megfigyelések után különböző bonyolultabb feladatok megoldására is.

Idegrendszerüket úgy kell elképzelni, mint az internetet

– ellentétben a mi neuronjainkkal, amelyek egy központi csomóban, az agyban futnak össze, a polipok neuronjainak nagy része a csápjaikban található.

A gondozókkal való kapcsolat a tét

Patrick Lee, az akadémia egyik biológusa a Live Science-nek elmondta, hogy ha a polipokat nem stimulálják bizonyos időközönként az akváriumban, akkor unatkozni kezdenek, lehangoltak és hanyagok lesznek, sőt, a gondozóikkal való kapcsolatuk is megromlik.

A polipok kifejezetten intelligens állatok, de könnyen unatkozni kezdenek Forrás: hemis.fr/Dirscherl Reinhard

Ennek kiküszöbölésére a kutatók mindenféle praktikát bevetnek – többek között a játékos rejtvényeket is. „Ez igazából egy nagyon érdekes része a munkámnak, rákényszerít, hogy kreatívan gondolkodjam” – mondta el Lee.

Kreatívan oldják meg a problémákat

A polipok játékarzenálja végtelen: a különböző alagutak, kutyáknak készült rágókák és labdák mind arra késztetik az állatokat, hogy

maguktól oldják meg az eléjük tárt feladatokat, ha szeretnének aznap vacsorázni.

A videón szereplő polipnak például le kellett csavarnia a hörcsöglabda tetejét, hogy hozzájusson a garnélához – azért, hogy az érdeklődését fenntartsák, kis lyukakat vájtak a labdára, amelyeken keresztül a polip megízlelhette az áldozatát. „A csápjaik nagyon hasonlóan működnek, mint a mi ujjaink, ezért le tudják tekerni a befőttesüvegek tetejét is” – magyarázta Lee.