A kétnyelvűek könnyebben épülnek fel az agyvérzésből

nyelvtanulás diák fejhallgató tanulás
Tanulásra a délután az ideális
Vágólapra másolva!
Két nyelv ismerete megvédheti az agyat a különböző betegségektől - könnyebben épül fel a kétnyelvű ember például az agyvérzésből és a demenciából is.
Vágólapra másolva!

Brit kutatók Indiában végeztek kísérletet arra, hogy az agyvérzésen átesett emberek és az általuk beszélt nyelvek mennyisége között milyen kapcsolat van. Kiderült, hogy azok, akik több nyelven tudnak megszólalni, nagyobb százalékban gyógyultak fel teljesen, mint azok, akik csak egy nyelvet beszéltek.

Ezért fontos a nyelvtanulás - sokat segíthet az agy regenerálódó képességének Forrás: Kovács Attila

A nyelvhasználat nagy kincs

Az indiai Haidarábádban 608 agyvérzésen átesett beteget vizsgáltak meg, és azt találták, hogy a bilingvális emberek sokkal gyorsabban gyógyulnak fel – sőt, akik legalább három nyelven tudnak megszólalni,

kétszer akkora valószínűséggel nyerik vissza teljesen normál kognitív agyfunkcióikat,

mint akik csak anyanyelvükön beszélnek. A kutatók még akkor is ezeket az eredményeket kapták, ha figyelembe vették az olyan egyéb károsító faktorokat is a kísérlet során, mint például a dohányzás vagy a magas vérnyomás.

Egyik nyelvről a másikra váltunk

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói rájöttek, hogy több nyelv ismerete növeli az emberi agy kognitív tartalékait, ez pedig azt eredményezi, hogy az agy könnyebben birkózik meg az agykárosodással járó betegségekkel.

„A nyelvtudás arra készteti az embereket, hogy egyik rendszerről gyorsan a másikra váltsanak” – magyarázza a kutatásról megjelent tanulmány egyik szerzője, Thomas Bak. – „Ez a folyamatos váltogatás edzi az agyat, ez lehet az egyik faktor, ami segít az agyvérzéses betegeknek felépülni.”

Multikulturális város

A kutatás során a legalább két nyelvet beszélők sokkal jobban szerepeltek az olyan teszteken, amelyek a figyelmük összpontosítására irányultak, valamint arra, hogy előhívjanak bizonyos információkat az agyuk legmélyéről.

A Stroke tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt is elárulja, miért választották Haidarábádot a kutatás helyszínéül: itt annyiféle különböző nyelvet beszélnek az emberek (telugu, urdu, hindi és angol), hogy könnyű volt többajkú embereket találni.

Alzheimer-kór esetében éppen az agy kognitív funkciói szűkülnek be Forrás: AFP/Francois Guillot

Fontos, hogy eddzük az agyat

A kutatás nem csak a nyelvtanulás fontosságára mutat rá (bár korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a többnyelvűek között később jelentkezik az Alzheimer-kór is), hanem arra, hogy fontos folyamatosan edzeni az agyunkat ahhoz, hogy egészséges és ellenálló maradjon, és akár az olyan potenciálisan végzetes eseteken is átsegítsen minket, mint egy agyvérzés.