Sikeresen felbocsátották a Cygnus teherűrhajót

Atlas, Cygnus, NASA, teherűrhajó
Az Atlas V megindul a Cygnusszal az ISS felé
Vágólapra másolva!
Sikeresen felbocsátották a floridai űrközpontból a Cygnus teherűrhajót, amely több mint 3,3 tonna rakományt szállít a Nemzetközi Űrállomásra - közölte az amerikai űrkutatási ügynökség.
Vágólapra másolva!

A legénység nélküli Cygnust szállító Atlas-5 hordozórakéta helyi idő szerint vasárnap este startolt Cape Canaveralból. Előzőleg a rossz időjárási körülmények miatt többször elhalasztották az indítást.

A Cygnus várhatóan szerdán csatlakozik az űrállomáshoz. Vizet, élelmet, ruhát, tudományos műszereket és űrsétákhoz szükséges berendezéseket szállít az ISS-re.

Fantáziarajz: így közelíti meg a Cygnus a Nemzetközi Űrállomást Forrás: NASA

Korábban többször meghiúsult az indulás

Az űrhajó felbocsátása korábban többször kudarccal végződött. Tavaly október 28-án

másodpercekkel az indítás után felrobbant a Cygnust szállító Antares

amerikai hordozórakéta. A 14 emelet magas űrhajó épphogy elrugaszkodott az indítóállásról, majd tűzgolyóként zuhant vissza a földre. Csaknem 2,3 tonna szállítmány veszett oda.

2,5 tonna rakomány veszett oda

Április végén egy orosz hordozórakéta sem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely egyebek között üzemanyagot, oxigént vitt volna az ISS-re. Június végén a SpaceX amerikai magánvállalat Falcon 9 típusú hordozórakétája robbant fel két perccel az indítás után, és a teherűrhajóval együtt megsemmisült 2,5 tonna rakomány, amelyet el kellett volna juttatni az űrállomásra.

Az Atlas V megindul a Cygnusszal az ISS felé Forrás: NASA

Hat űrhajós vár az ISS-en

Bár ez idő alatt küldtek más teherűrhajókat az ISS-re, a három kudarc miatt kissé elapadtak az űrállomás raktárkészletei. A NASA mindig úgy tervez, hogy hat hónapra elegendő élelmiszer legyen az űrállomáson, de

a jelenlegi készletek csak négy hónapra elegendőek.

A Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán asztronauta tartózkodik.